luni, 25 februarie 2013

Inventaţi, inventaţi, inventaţi

Poate nu ştiaţi, dar la Sibiu trăieşte inventatorul băgării de seamă. Născut în Mediaş. Adică io! Păi dacă la Timişoara s-a născut inventatorul aparatului modern de espresso, de ce n-ar putea Mediaşul şi Sibiul să fie pe harta băgării de seamă?
Paternitatea aparatului modern de espresso e cam disputată. De la un milanez care a adus îmbunătăţiri aparatului creat de Moriondo, la fondatorul firmei Pavoni care l-a produs în serie, la torinezul Arduino care-l exporta şi până la Gaggia care l-a făcut faimos în lume adăugând piesa care obţinea crema(btw, al doilea meu espressor a fost Gaggia).
Din nefericire, tot ce v-am scris mai sus este contrazis de băietul acesta. Conform articolului, ungurul Illy, născut la Timişoara, ar avea paternitatea espressorului modern.
Oare mi-aş pierde timpul explicând că Illy a inventat altceva? Mă rog, ca să aveţi habar, Illy a fost primul care s-a gândit să ţină cafeaua măcinată în vid pentru conservarea aromei. Asta îi este recunoscut. Altceva nu! Toţi producătorii au adus îmbunătăţiri aparatelor iar invenţia cialdei(cafeaua comprimată într-o pastilă de hârtie) este disputată de toţi marii producători.

Un comentariu:

dacă te ţine, încearcă