marți, 18 decembrie 2012

Sunt cetățean european și am drepturi!

Beöji, draga de ea, a fost ieri agresată sexual. De angajații unei companii a dragei mele primării sibiene. Ca să o recuperez, aceeași angajați s-au comportat ilegal.
Să lămurim un lucru. Habar n-am de ce mi-a fost ridicată mașina. Nu mi-a fost adus la cunoștință acest fapt de nici o autoritate, Poliție, Poliție Locală, Jandarmerie, Pompieri, Gardă Financiară sau SRI. Poate am parcat ilegal, poate nu. N-am văzut proces verbal, n-am văzut poze, n-am văzut nimic. Doar un vecin care mi-a spus "Vecine, hai că ne-au luat puleții mașinile!"
Mașina stătea în curtea companiei Piețe Sibiu. M-am dus acolo, m-am prezentat cu nume, prenume(cei de acolo n-au binevoit să se prezinte) și la întrebarea mea că aș vrea să știu care a fost motivul pentru care a fost ridicată, răspunsul a fost "Lasă că știți dumneavoastră!"
OK, primesc vreun document cu motivația? Și dacă da, de la cine? De la cine, n-am aflat încă, știu doar că o să vină prin poștă. Ceva gen, bă Băgă probabil că ai greșit, probabil că nu, vezi tu, până atunci marcă banu!
Bun, să spunem că am greșit, deși nimeni nu mi-a dovedit într-un fel greșeala, deci trebuie să plătesc. Cui? Unei societăți comerciale? De ce? Mă rog, trecem peste asta și să ne concentrăm asupra respectivei societăți. Societate care mi-a încălcat drepturile mele de consumator. Știți cine sunt eu? Sunt cetățean european și am drepturi! 
Mi-au fost încălcate următoarele drepturi:
1. Dreptul de-a fi informat:
- Nu aveau expuse afișele cu numerele de telefon ale Oficiului pentru Protecția Consumatorului, afiș obligatoriu oricărei activități comerciale, fiind pus în imposibilitatea de a putea apela la protecția respectivului organism.
- Nu mi-au fost prezentate în scris sau verbal operațiunile care au stat la baza emiterii facturii.
2. Dreptul privind folosirea datelor personale:
- Nu mi-au fost prezentate în scris sau verbal ce drepturi de intervenție am asupra folosirii de către respectiva societate a datelor mele personale, deși respectiva societate este operator de date personale și conform legii era obligată să-mi prezinte aceste aspecte
- Nu aveau afișat la loc vizibil(nu aveau deloc) numerele de telefon ale ANSPDC
- Mi-au făcut și reținut o fotocopie a cărții de identitate, lucru interzis de lege
3. Drepturile consumatorului:
- Am fost obligat să plătesc unei societăți comerciale niște servicii pe care nu le-am cerut
- Lipsa unui spațiu adecvat desfășurării activității, fiind nevoit să stau afară în frig până la sosirea unei persoane competente să rezolve situația mea.
- La preluarea mașinii am fost pus în imposibilitatea de a verifica integritatea mașinii, spațiul de depozitare nefiind iluminat
- Comportamentul angajaților respectivei societăți. Deși mi-am păstrat calmul și tonul vocii, aceștia m-au agresat verbal
- Refuzul inițial de a-mi emite factură pentru sumele achitate, motivând că fiind persoană fizică, nu am nevoie și e suficient un bon fiscal. Abia la insistențele mele mi-a fost emisă factura.
- Factura nu conține toate elementele legale. Lipsă date de identificare bancare ale vânzătorului, date incomplete ale cumpărătorului, lipsa unui aviz de însoțire având în vedere că mașina mea a fost transportată.
- Imposibilitatea de a putea achita prin intermediul sistemului bancar a facturii.
Concluzie:
- Sunt total de acord să plătesc o amendă unei entități ale statului dacă am greșit și acest lucru a fost constatat și dovedit de organele abilitate, nu de către o obscură societate comercială. Dacă respectiva societate prestează pentru stat legal, atunci statul să o plătească direct, nu prin mine. Eu n-am niciun raport legal cu respectiva societate. În plus, orice societate comercială, indiferent că-i privată sau deținută de vreo entitate a statului, trebuie să se conformeze unor reglementări.
Spune legea că dacă Băgă parchează ilegal trebuie să plătească amenda? Spune! Noa', la fel trebuie să respecte și SC Piețe Sibiu SA legea! Punct

3 comentarii:

  1. am depus deja o plangere la OPC, am inceput demersurile pentru plangerea care o sa o fac ANSPDCP(aici trebuie sa astept 15 zile raspunsul de la Piete la solicitarile mele dupa care pot depune plangerea la ANSPDCP)si urmeaza sa depun o plangere la Garda Financiara. cat despre taxa platita o contest in justitie.

    RăspundețiȘtergere
  2. nu cred ca esti primul care face acelasi lucruri, tocmai de aceea am vaga impresie ca bani o sa-i iei inapoi, dar societatea va fi in continuare abilitata sa functioneze in acelasi sistem ilegal...
    pana la urma ai sanse sa te trezesti cu amenda nejustificabila atunci cand vrei sa vinzi masina... daca aia de sus fac asta, la ce te astepti la o societate comerciala? si cu datele persoanale la fel, statul a facut gafe....

    RăspundețiȘtergere

dacă te ţine, încearcă