duminică, 25 noiembrie 2012

Zugrăveli

Crâșma de la islaz avea nevoie măcar de-o spoială, fiindcă gurenii începeau să evite tot mai mult locul, nemulțumiți de aspectul jalnic și serviciile tot mai proaste, așa că Gogu se hotarâse să bage adânc mâna în buzunar pentru renovarea legendarului loc gurean. Avea nevoie de-un meseriaș, preferabil sas îl sfătuise lumea, câțiva holoangări cât de cât talentați și ceva materiale de mai bună calitate.
Un meseriaș bun era Gicu DeLa Sculărie care avea ceva faimă în sat după ce-și schimbase podina din casă cu niște resturi de laminat și spoise un perete al școlii cu spray-uri de grafitti, așa că Gogu îi lăsă pe mână renovarea crâșmei.
Gicu vroia să dea un aspect mai luminos crâșmei, de aceea a decis ca în locul lavabilei de la Practicăr să aducă din șoprul propriu niște var rămas de câțiva ani și o echipă formată din Doreii din reclama cu coniacul Înfrățirea. Deși Gogu avea oareșce dubii cu privire la Doreii aduși de Gicu, nu comentă și le plăti un avans deși ar fi putut economisi dacă aducea o gașcă de conlocuitori care zugrăveau tot satul pe mâncare, beutură și câțiva firfirei pentru iarbă țigări.
După câteva săptămâni bune de la începerea lucrărilor de renovare, Gogu constată că pereții nu erau zugrăviți iar Gicu avea scuza că Doreii se îmbolnăveau pe capete și n-au putut presta la bidinea. După alte câteva săptămâni, Gicu a mai adus un Dorel, specialist în dat cu var pe tavan și în sfârșit lucrurile păreau să meargă. Dar.... peste câteva alte săptămâni, Gogu constată că pereții tot nezugrăviți erau iar în loc de tavan ultimul Dorel a dat cu var pe podele.
Pentru că lucrurile mergeau prost, Gogu a încercat să poarte o discuție cu Gicu, ca să grăbească lucrarea. În loc de Gicu, la crâșmă era doar un bilet pe ușă: "Gogule, renunț la lucrare, am prins un contract beton la shaormeria din colț. Dacă nu-ți mai trebuie Doreii trimte-i acasă după ce le plătești restul de bani. Cu drag, Gicu"
Abia atunci înțelese Gogu de ce lumea îl sfătuise să aducă un meșter sas. Sașii au cuvânt.

2 comentarii:

  1. True, true... doar ca lumea a cam uitat de sas cand l-a vazut pe Gogu, Mesia satului, si chiar a insistat sa faca el lucrarea...

    RăspundețiȘtergere
  2. mai grav e ca am fost unul dintre cei care au crezut in Gicu

    RăspundețiȘtergere

dacă te ţine, încearcă