vineri, 12 octombrie 2012

Gaze și pește.

Dimineața asta, la birou, aud un zgomot ciudat. Un țiuit, care venea din zona ușii de la intrarea biroului. În primă fază am crezut că e de la contorul electric, dar îmi dau seama că vine din holul blocului. Deschid ușa și constat că-i suna alarma de gaz(ulterior am înțeles de la eongaziști că alarma de gaz suna în apartament iar afara nuștiuce valvă) a vecinului de palier.
Bat la ușa vecinului și aud o voce răstită care mă întreabă cine sunt și ce vreau. Îi spun că sunt de la firma de alături și că-i sună alarma de gaz. Se deschide ușa, apare un bătrânel cu un baston, pe care începe să-l agite spre mine și-mi spune să-mi văd de treabă, că lui nu-i miroase a gaz și că alarma e probabil defectă. Insist și îi spun să deschidă geamurile, să lase ușa deschisă și mă ofer să sun la eongaziști, să-i chem să vadă ce s-a întâmplat. Bătrânul urlă să-l las în pace. Îl las în pace, intru în birou și sun la eoniști să trimită pe cineva. Domnișoara de la call-center mă liniștește și-mi spune că la declanșarea alarmei s-a oprit automat gazul și că trimite o echipă pentru verificări.
Mă întorc la bătrân și surpriză. Moșu era cățărat pe-un scaun și lovea cu bastonul alarma și țeava de gaz. Cu chiu cu vai, conving moșu să lase în pace țeava, îl dau jos de pe scaun și îi spun că trebuie să apară eongaziștii care o să remedieze problema. Apare între timp și fiul bătrânului, îi spun și lui că am anunțat eonul, lucru care l-a nemulțumit profund. Bănuiesc doar, după privirea pe care mi-a aruncat-o. Fiul rezolvă problema românește, adică taie firul alarmei, după care pleacă, lăsând moșul să-mi sece creierii "sună dom'le să nu mai vină".
Într-un final, după o oră jumate apar eongaziștii. Care au găsit mai comod să vină să mă întrebe ce să facă, fiindcă moșu nu le deschide ușa. Ce să le zic? Să-i spargă ușa? Să cheme pompierii? I-am lăsat în pace și mi-am văzut de-ale mele. După vreo zece minute intră în birou, mă anunță că pe casa scării nu sunt scăpări de gaze, că moșu nu le-a deschis ușa, iar alarma a pornit probabil din două cauze:
"Ori bătrânu' a vrut să aprindă focul la aragaz și până să-l aprindă, a ajuns gazul la senzor, ori.....și-a fiert moșu niște rachiu sau și-a prăjit niște pește, că și de la ăstea mai pornește alarma, domnu' dragă!"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

dacă te ţine, încearcă