sâmbătă, 1 septembrie 2012

N-am pic de rușine

Avea Prisăcariu un status pe FB,  perfect adevărat:

"cine și de ce sînt pensionarii protestatari la cotroceni .. .........De multe ori se asezau la coada fara sa stie ce anume “se da”, doar pentru a se aduna cu totii la un loc, ca sa-si stabileasca ordinea in rand, sa se injure si sa se barfeasca unii pe altii................. s-au adunat, melancolici, ca sa-si retraiasca anii “nelinistiti” ai tineretilor lor. In timp ce colegii lor de generatie din Polonia se organizau in sindicatul anti-comunist Solidaritatea, ei se organizau in cozi in fata Alimentarilor goale, asteptand “sa li se dea” (ceva, orice = gheare de pui, conserve de peste oceanic, salam cu soia).Asta e generatia. Cei care nu au iesit in strada impotriva lui Ceausescu, cei care l-au votat paranoic pe Iliescu, cei care i-au aplaudat pe mineri, cei care au plans in dimineata in care eu am m-am tavalit pe jos de atata ras, vazandu-i moaca imbecila a lui Geoana la TV. Ei sunt marea majoritate a celor care se uita la antena3, pentru ca le place barfa, mizeria, minciuna, dusmania (dusmania aia de manea). Si vor continua sa se uite la antena3. Nici nu vreau sa-mi imaginez ce tara si ce viitor ne doresc ei noua tuturor."

Azi dimineață m-am dus să arunc o privire la mult trâmbițata piață din fața sălii Transilvania. Puhoi de lume. Lume care și-au parcat mașinile aiurea, în jurul sălii, evitând parcarea deși azi era gratuită!
Mă-nvârt printre tarabe, nu rezist tentației și poftelor, mă-ncarc cu niște roșioare lunguiețe, cu niște prăjituri de casă, cu un borcan cu carne și cârnați în untură, cu o glajă de rachiu de cireșe și alta de sirop de cătina albă, ca să mă detoxifiez după ce beau rachiul. În drum spre mașină, îmi fac cu ochiul niște borcane cu zacuscă așezate pe marginea unei tarabe cu cozonaci. La taraba femeii care vindea, vreo cinci pensionari la rând, așteptând să cumpere cozonaci. Neavând loc să mă așez la coada formată, mă pun într-o parte a tarabei așteptând să-mi vină rândul. Femeia vrea să mă servească dar îi arăt că sunt "după ultima doamna" și-mi aștept cuminte rândul. La un moment dat mai rămân două pensionare care discutau "de pensiile mici pe care le-a tăiat Băsescu, că nu ne mai putem permite nimic de când a dus ăsta și PRIVAȚII țara de râpă". Prinse de discuție, uită că le-a venit rândul, așa că femeia de la tarabă mă întreabă ce doresc. Îi spun că vreau zacuscă, moment în care se abate potopul asupra mea:
- Tinere(mi-a crescut inima!), n-ai pic de rușine! Eram înaintea ta la rând! Asta se numește nesimțire, dar ce ne mai mirăm, că așa v-a educat Băsescu!
Vânzătoarea încearcă să intervină, să le explice, dar babele nimic:
- Se duce țara de râpă cu voi! Pic de rușine n-ai tinere(iar mi-a crescut inima!)! Trebuia să te așezi la coadă, să-ți aștepți rândul, nu să te bagi în față! D'aia nu merg bine lucrurile în țara asta! Eiii, pe vremea lui Ceaușescu nu făceai tu din ăstea! Nesimțitule!
Vânzătoarea enervată de babe, îmi întinde borcanele, îmi încasează banii și se apucă se servească alți clienți apăruți între timp. Zâmbesc babelor și mă pregătesc să o tai de la locul faptei, babele după mine, moment în care se dezlănțuie iadul:
- Vaaai câtă nesimțireeeee, ne sfidează pe față, ruuușiiiine neesimțiiituuleee!
Exact nu mai știu ce urlau, cert este că se uita lumea ca la circ, babele după mine, mă porcăiau la greu, iar eu râdeam. Chestia asta a durat cam un minut, numai bine cât să văd că vânzătoarea vânduse între timp toți cozonacii, așa că mi-am permis o aroganță:
- Doamnelor, îmi permit să vă atrag atenția că vânzătoarea tocmai ce și-a terminat de vândut toți cozonacii!
Am plecat râzând, lăsând în urma mea babele care s-au năpustit asupra vânzătoarei.
Două minute mai târziu, trecând cu mașina pe lângă piață am văzut babele așezate la coadă la prune. Parcă m-aș întoarce să cumpăr și eu câteva.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

dacă te ţine, încearcă