sâmbătă, 14 ianuarie 2012

De ce?

Dacă nu mă înșel, o persoană care nu obține venituri din salarii, este obligat să plătească statului pentru sănătate cam 6,5% din veniturile obținute. La 1000 de euro venituri lunare asta înseamnă 65 de euro.
Pentru suma asta lunară, în caz de Doamne Ferește ceva, e dus în spital de stat unde, în cel mai bun caz, primește pentru o spitalizare de 10-14 zile:
- spitalizare în rezerva de 2-3 persoane, hai să zicem cu baie în cameră. Dacă există rezerva single și-o vrea, bagă cuiva în buzunar 50 de euro.
- ca să-l opereze domn profesor, îi bagă în halat minim 100 de euro
- anestezistul? măcar 50 de euro.
- 20 de euro la asistentă ca să fie drăguță
- 10 euro la femeia de servici ca să-și facă treaba
- 10 euro/săptămână la portarul spitalului ca să poată veni nevasta să-l vadă zilnic
- 100 de euro pentru mâncarea adusă de nevastă
- 50-100 de euro pentru medicamente prescrise de domn profesor, care întâmplător nu-s compensate, dar domn profesor zice că-s cele mai bune
- dacă întâmplător, după ieșirea din spital, mai are și-o problemă stomatologică minoră de rezolvat, mai bagă mâna în buzunar după 20 de euro. Minim
Dacă aceeași persoană, n-ar mai plăti statului pentru sănătate, dar ar plăti unui asigurator privat, în medie cam 350 de euro/lună pentru o asigurare premium, în caz de Doamne Ferește ceva, e dus la spitalul privat, unde stă spitalizat maxim 7 zile, în rezerva single dotată cu aparură nouă, operat de un domn profesor fără să-i mai bage ceva în buzunar, fără bani la anestezist și cu asistentă drăguță fără să-i marcheze ceva. Mâncarea e bună, în baie nu vezi căcat, iar medicamentele prescrise după externare sunt decontate integral de asigurator. Tot în banii ăștia lunar vărsați asiguratorului, asiguratul are dreptul la o a doua opinie medicală și poate alege nuștiuce spital celebru din Vienna în caz de complicații. Să nu uităm că în banii ăștia plătiți lunar intră și tratament stomatologic.
Nu o să întreb ce o să aleagă să plătească persoana respectivă. Fiecare trebuie să decidă ce vrea, ce-și poate permite și cum vrea să cheltuie banii lui. Clar că există o diferență uriașă între contribuția către stat și prima de asigurare privată, dar aceeași diferență, la fel de uriașă, este și în privința numărului de plătitori
Întrebarea este: de ce CNAS și spitalul de stat sunt falimentare în timp ce spitalul și asiguratorul privat sunt pe profit?
În timp ce-mi pun întrebarea asta, femeia de servici Veta din spitalul privat semnează statul de plată. Are un salar mulțumitor și tichete de masă pentru fiecare zi lucrată. Tot în acest timp, femeia de servici Tanța din spitalul de stat manifestează în piață contra legii sănătății. Nu vrea să se schimbe nimic. Are minim pe economie, nu și-a mai luat salarul de două luni, iar tichete de masa a luat vreo 10 în ultimul an. În poșeta ei stă sticla de clor luată din magazia spitalului pentru dezinfecția salonului. Lângă Tanța e nea Costel. Și el manifestează contra legii sănătății, contra guvernului, contra Chiorului. Tocmai ce i-au luat ăștia pensia de boală. S-au prins că n-are astm. Și doar de 10 ani încoace se interna de două ori pe an în spitalul de stat pentru asta.

2 comentarii:

 1. 1. cati isi permit sa plateasca 350 euro/lunar?
  2. mita la asistente si doctori o dai o data la 10 ani, atunci cand ai probleme, nu lunar.
  ar fi chiar o prostie sa obligi omul sa plateasca asigurare privata asa cum e o mare prostie sa il obligi sa plateasca statului care nu-i ofera nimic in schimb. o cale de mijloc ar fi mai protrivita.

  RăspundețiȘtergere
 2. 1. am explicat ca exista diferenta uriasa de cost venita din cauza diferentei uriase de numar de asigurati. daca acum pe piata, asigurarea de sanatate facultativa ar fi obligatorie si-ar exista3-4-5 asiguratori, costul ei ar fi foarte coborat
  2. la ce sa dai mita daca platesti pretul corect?

  RăspundețiȘtergere

dacă te ţine, încearcă