luni, 24 octombrie 2011

Toamna în Gura Râului


Toamna îşi intrase în drepturi la Gura Râului. În curţile gurenilor era forfotă, care mai curăţa curtea de frunzele căzute, care mai veghea alambicul ilegal, care stătea la pândă să nu vină fiscul să-i prindă cu tonele de pufoaică scoase la vânzare. Crâşma de la islaz era mai mult goală, dar nu din cauză că gurenii erau ocupaţi cu altceva. Pur şi simplu nu le plăcea marca de bere "Junior" băgată la birt.

Gogu mătura frunzele căzute în curte când Toader îi îndesa în cutia poştală "Clopotniţa Primăriei", ruptă în două ca să poată încăpea.
- Bă Gogule, trăieşti mă? Că nu te-am mai văst de-o grămadă de vreme!
- Trăiesc Toadere, trăiesc. O fo' mai rău acu' ceva timp, dar noa, s-o rezolvat între timp.
- Da' ce-ai păţit mă Gogule, ce dracu' ai făcut?
- Mă Toadere, m-o pus ăl bătrân să-mi gat liceu' şi m-am înscris la seral, la mecanici de tractoare. Tăte bune şi faine, pân' la orele de mecanică mă! Mi-or dat un tractor U650 şi-or zâs să-l fac să are. Io, cum m-am priceput mai bine mă, da' tractoru' nu ara, da' scotea fum gros mă. Noa şi ui aşa cât pe ce să rămâi corijent.
- Şi ce-ai făcut mă?
- Apăi ce să fac Toadere, că nu ştiam ce să fac. L-am dus acas' şi l-am pus pe ăl bătrân să-l repare în şopru, să nu-l vadă lumea. L-o făcut ţais. I-o pus carburator, rulmenţi ruseşti, i-o reglat tacheţii, acu' mere de trăjneşte şi-am luat şi tri de 10 la mecanică. 
- Bravo Gogule, azi mâne te văz că iei şi premiu mă! Noa hi că mai am treabă şi mă duc. Bă Gogule, mai hai şi tu pe la crăşmă mă să mai stăm la un păhar de vorbă. Doamne Ajută Gogule!
Toader o luă în sus pe uliţă să împartă "Clopotniţa Primăriei" la abonaţi. Gogu şi-o reluat măturatul frunzelor în curte. Ăl bătrân meşterea în şopru la U650 încercând să-i mai bage ceva cai putere în plus. În timpul ăsta la crâşmă se descărcau PET-urile de "Bucegi", berea seculară a gurenilor.
Viaţa în Gura Râului reintra în normal.  E toamnă.Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

dacă te ţine, încearcă