luni, 13 iunie 2011

România reorganizată

Ne place să spunem: "sunt medieşean", "sunt moţ", "sunt făgărăşan". A fost deajuns să se anunţe reorganizarea teritorială şi brusc am uitat că suntem medieşeni, moţi sau făgărăşeni. Am devenit sibieni, albanezi, braşoveni. Ne revoltăm că nu mai avem capitala de judeţ la Alba Iulia sau Sibiu sau ne batem cu cărămida în piept că Braşovul e tăticu'. 
Sunt convins că în primii ani ne vom uita chiorâş la noua formă administrativ-teritorială. Faptul că viitoarea capitală judeţeană nu mai este acolo unde ne-am obişnuit, ne creează impresia că am pierdut ce am avut, că nu mai suntem reprezentaţi aşa cum vrem.
Total greşit. 
Administraţia locală este principala beneficiară a acestei reorganizări. Medieşanul, moţul, făgărăşanul, nu mai merg la "capitala de judeţ" pentru un aviz. Îl primeşte de la primăria locală. Primarul şi Consiliul Local devin cu adevărat conducători ai comunităţii. Bugetarii se vor împuţina dar implicit vom avea cheltuieli bugetare mai mici. 
Se vor contura sau recontura zone de comunităţi, care vor administra proiecte comune necesare dezvoltării. Avem zone despărţite artificial de actuala formă de organizare teritorială, care au rămas în urmă tocmai pe motivul că aparţineau de două(sau chiar trei) judeţe diferite iar separat nu valorau nimic. Primul exemplu care-mi vine în minte este zona Cincu-Agnita-Sighişoara. Sau zona Feldioara-Baraolt-Rupea sau cea a Secaşului, împărţită actual între Alba şi Sibiu. Este şansa acestor zone de a se dezvolta. 
Există fonduri europene care aşteaptă să fie accesate special pentru aceste zone. Actuala formă administrativă împiedică acest lucru. În forma actuală, fiecare judeţ are undeva la două zone dezvoltate, restul rămânând în paragină. Noua formă nu o să mai permită acest lucru. Comunităţile vor fi direct interesate să fie conectate între ele pentru că asta le aduce bunăstare. 
Se vorbeşte că vor dispărea baronii locali şi vor apărea superbaronii. Posibil? Actual avem, să spunem câte un baron local. După, aceştia vor fi 6. Mi-e greu să cred că dintre ei unul o să ajungă superbaron. Ceilalţi 5 credeţi că vor accepta? NU! Sună cinic, dar pe asta mă bazez :D Lupta între ei o să-i împiedice să mai facă ce vor muşchii lor. Fiecare o să se străduiască să ofere ceva util comunităţii, la un preţ corect, speriaţi de faptul că vor avea concurenţă.
Există proiecte mari, executate sau în curs de executare, care erau gândite să deservească comunităţi mari şi care în actuala formă administrativă generau cheltuieli uriaşe unui singur judeţ, deşi foloseau mai multor judeţe. Noua împărţire teritorială o să rezolve această problemă. Mă gândesc de exemplu la aeroporturi. Sibiu şi Tg. Mureş. Două aeroporturi care deşi deserveau mai multe judeţe actuale, costul lor era suportat doar de judeţele Sibiu şi Mureş. Dezvoltarea acestor aeroporturi nu mai putea fi susţinută doar de forma actuală. 
Toate beneficiile nu vor putea fi văzute de a doua zi după reorganizare. Vom avea costuri. Vom avea orgolii. Vom avea nemulţumiri. Rezultatul final este tot ceea ce contează. 
Mi-e chiar egal dacă viitoarea capitală judeţeană este la Braşov, Sibiu sau Sovata. Mi-e chiar egal dacă viitorul preşedinte de consiliu judeţean este sas, secui, român, din Târnăveni, Câmpeni sau Rupea. Ştiu doar că în noua formă primarul şi consiliul local vor fi adevăraţii "stăpâni". Iar pe aceştia îi aleg eu, locuitorul acestui oraş. Nu braşoveanul.

3 comentarii:

 1. Nu sunt deloc de acord cu nici o afirmatie pe care ai facut-o.
  Pe de alta parte, nu stie nici Basescu cum va fi dar vad ca tu sti.

  RăspundețiȘtergere
 2. din fericire ...astazi sunt intru totul de acord cu tine ,Teo...sper sa isi dea seama fiecare dintre noi, ca asa nu se mai poate...( din pacate Silvan...daca observi,pana si opozitia este de acord ca este nevoie de o restructurare teritoriala) si ca aceasta trebuia sa fie facuta acum multi multi ani...Nevoia imperioasa de schimbare este evidenta ..mai ales ca incet incet "se cam inchid robinetele de bani" si actuala putere tocmai asta face...incearca sa stopeze aceste ...scurgeri...De aceea si sentimentul deznadejdii actualei opozitii de a mai face ceva ..pentru a ajunge la putere si de a mai lasa ceva "portite" pe unde sa mai poata fura cate ceva...Cu banii europeni...se pare ca nu e de jucat...si alte portite se cam inchid prin asumarea guvernamentala....Dle basescu ...bravos ....ai dat SAH...sa vedem urmatoarea mutare...

  RăspundețiȘtergere
 3. @silvan: sunt puncte de vedere nu afirmatii. sunt ale mele si mi-e chiar egal ca cineva este sau nu de acord cu ele
  @emil: simplificarea multor lucruri nu e pe placul tuturor. iti dai seama cum se vor criza cand vor ajunge la un singur ghiseu, fata de 3-4-5 cum sunt obisnuiti acum? :))))

  RăspundețiȘtergere

dacă te ţine, încearcă