joi, 9 iunie 2011

Reorganizarea teritorială

Zilele acestea se discută despre reorganizarea teritorială a României. Din câte am citit, reorganizarea va aduce beneficii în special în zona economicului şi-o reducere a birocraţiei(atribuţiile direcţiilor judeţene, vor trece la primării, etc). Ce nu prea am găsit în presă şi nu se prea discută, e şi ce dezavantaje o să aducă această reorganizare.
Politic vorbind, reorganizarea, indiferent că vor fi 8(cel mai probabil) sau 10 regiuni, o să aibă doi mari perdanţi: PNL şi UDMR.
p.s. chiar şi varianta cu 12 regiuni, dorită de maghiari(pentru faimosul Ţinut Secuiesc), ar însemna finalul UDMR-ului. Lupta pentru caşcavalul european între gruparea lui Tokes şi actuala conducere UDMR-istă o să aducă disensiuni între maghiari iar în plan economic un dezastru.

5 comentarii:

 1. si sibiul cum este lipit de judetele maghiare...

  RăspundețiȘtergere
 2. la prima vedere nici mie nu-mi placea alaturarea. economic vorbind, o regiune, incluzand mai multe judete, aduce avantaje atat judetelor bogate cat si celor sarace. politic vorbind, regiunea mare rezolva problema spinoasa a secuimii. se pot administra singuri, in baza autonomiei locale, dar se reface echilibrul normal majoritate-minoritate si dispar disensiunile nationaliste.
  exista si dezavantaje, sunt convins, astept doar sa ne fie explicate.

  RăspundețiȘtergere
 3. eu sper ca putem incerca sa fim obiectivi si sa punem in balanta si partile bune cat si cele rele.Dar la o prima evaluare eu cred ca pe termen lung vom avea de castigat,pe cand poate pe termen scurt pare ca avem de pierdut ..dar asta e doar parerea mea si nu vreau sa dezvolt inca ideea...mai astept sa vad cum se vor "lamuri" lucrurile...si in ce directie vor merge.Normal ca opozitia v-a avea de pierdut si iata unul si poate nu singurul motiv pentru care nu se va vrea asta...Incet ,incet se vrea sa se faca ordine in acest HAOS multi administrativ teritorial si nimeni nu este de acord ...caci incep sa isi dea seama acesti pseudo lucratori bugetari ca nu se mai poate fura si nu se mai vrea sa se fure in tara asta!!! de aceea nu se acceseaza aceste fonduri europene,Teo !!! caci trebuie date rapoarte,explicatii pana la ultimul cent...DACA NU POT FI FURATI ACESTI BANUTI,NU NE INTERESEAZA!!! ACEASTA E DEVIZA...Te salut cu respect...astept noi postari...

  RăspundețiȘtergere
 4. PNL nu pierde, relax ca nu are ce..... si nici UDMR....si iti dau un exemplu...daca regiunea centru ar ramane cum e ea acum euroregiune.....ar fi castigata de PNL sau UDMR...matematic pe voturi nu pe vorbe. Mai mult majoriitatea resedintelor de regiuni ar fi cu primar non PDL (Timisoara, Iasi, Pitesti, Constanta, etc....). asa ca marele perdant ar fi PDL, de aceea zis ca e fumigena....

  RăspundețiȘtergere
 5. matematic? :)) fa un calcul :D si-n varianta cu 8 si cu 10 regiuni, udmr pierde statutul de majoritar cu care era obisnuit in judetele lor. si-n varianta cu 8 si cu 10 majoritare sunt actualele consilii judetene conduse de psd si pdl.
  habar n-am daca o sa se ajunga la formarea regiunilor, dar si daca se ajunge ea se va forma cu acordul psd-pdl. exact ca in cazul primarilor alesi dintr-un singur tur ;)

  RăspundețiȘtergere

dacă te ţine, încearcă