marți, 7 iunie 2011

Merităm?


foto: Sebastian Marcovici  www.turnulsfatului.ro

S-a iscat o mică polemică online. Li se cuvine sau nu sibienilor să aibă evenimente culturale majore în oraşul lor?
Ce să vă zic? Unii spun că nu, că suntem indiferenţi, că vrem gratuităţi, că este impardonabil că nu ne-am dus să vedem anumite spectacole..... Posibil să aibă dreptate, posibil să nu aibă.

Ce ştiu cu siguranţă e că sibienii plătesc direct sau indirect aceste evenimente. Fără această plată aceste evenimente nu ar avea loc. Fără aceşti sibieni, evenimentele nu ar mai avea loc. Sau ar avea loc în altă parte. Btw, de ce nu?
În Sibiu există oameni de cultură, există cocalari, există profesori universitari, există tinichigii. Sibienii merg la spectacole de teatru şi sunt sibieni care merg la spectacolele lui Guţă. Există sibieni super inteligenţi la fel cum există şi sibieni proşti grămadă. Sibienii bifează evenimentele culturale din: dorinţa de cultură, că e culeanu, hai că ne mai întâlnim să mai bem o bere şi să ne zgâim la ăia pe stradă. Sibienii nu bifează evenimentele culturale fiindcă: nu le plac, îi enervează, n-au timp, sunt obosiţi după o zi de muncă, nu găsesc bilete fiindcă sunt prea multe invitaţii sau pur şi simplu nu-i interesează. Dar le plătesc.
Se spune că cel care plăteşte are dreptul de a alege. Să le respectăm acest drept.

4 comentarii:

 1. teo...in primul rand ~nu numai pentru sibieni este acest eveniment deschis publicului larg.(sunt ferm convins ca au venit de departe multi romani sa vada acest eveniment).in al doilea rand~ ceea ce descrii despre sibieni,se intampla la ivel national(peste tot exista cocalari,si oameni titrati,oameni super inteligenti si doritori de cultura precum si prostimea gramada care e apatica la genul acesta de manifestari stradale.in al treilea rand SIBIUL MERITA acest gen de manifestari caci pana acum este primul oras romanesc "capitala cultural-europeana".si renumele se cultiva in continuare ,prietene drag ...asa ca...foamea de cultura trebuie intretinuta in continuare... asa cum avem nevoie de hrana trupului,cea a spiritului ar trebui sa devina si ea o necesitate cel putzin fiziologica ....Emil timisoara

  RăspundețiȘtergere
 2. @emil: raspunsul meu era cel al "platitorului". din punctul meu de vedere, aceasta "polemica" e una constructiva. fiecare parte vine cu argumente pertinente. din asta se naste un lucru bun.

  RăspundețiȘtergere
 3. Sti ce ma deranjeaza? Armata asta de blogeri cu invitatii la FITS, care in loc sa isi faca treaba de promovare, se lauda. "Noi mergem la spectacole si suntem culti, voi nu". Am dat cred 10 telefoane cu vreo doua saptamani inainte de festival sa mai fac rost de doua bilete. Da de unde.
  Merita Sibiul activitate culturala? Normal. La fel cum merita si Falticeniul si Rosiorii de Vede, Timisoara sau Bucurestiul.
  Da au fost in stare comunitatile de acolo(cu inculti sau culti) sa tina un festival? NU. Noi ducem 3, si platim sapte ca ametitu' asta de sas nu ia bani de la "centru" ca de 5 ani voteaza tot "invers" :)

  RăspundețiȘtergere
 4. din pacate nu suntem ca cei din Onesti...acolo sunt numai intelectuali fini care stiu sa aprecieze evenimentele din orasul lor nu ca noi...

  RăspundețiȘtergere

dacă te ţine, încearcă