sâmbătă, 14 mai 2011

PronoCreştin 1X2


Vremea capricioasă din ultima perioadă, îi ţintuia pe cei doi gureni,  Gogu şi Toader, pe scaunele lor scumpe  de abonaţi, din faimoasa crâşmă gureană de la islaz. Printre paharele de plastic umplute cu pufoaică şi cojile de seminţe scuipate pe muşamaua mesei  pe care-şi sprijineau coatele, cei doi urmăreau cu interes ecranul murdar al televizorului din crâşmă, racordat ilegal la reţeaua de cablu comunală şi comentau ca doi chibiţi ceea ce vedeau în emisiunea transmisă de postul bisericesc TrinitasSportHD:

Bă Gogule, ui şi la popii ăştia ce se ceartă între ei. Patriarhu’ Someşan  io facut vânt la Patriarhu’ de pe Târnave şi-acuma vrea să-i facă o aroganţă Patriarhului Ghiţă şi-o trântit o biserică exact în curtea lui. Apăi tu ce crezi, PreaFericitu’ Ghiţă îi face vânt PreaFericitului Someşan? 
- Toadere, PreaFericitu’ Ghiţă e ca o eoliană. Dacă bate vântu’ înspre el, începe să se mişte, creează energie să alimenteze reportofoanele şi  dă curent la tot Raiu’ şi de aia are parte numa’ de înjeraşi la slujbe! Aia de Sus are grijă de el! Doar nu o să-i lase pe someşeni să se scalde în apa Iordanului, după ce-o plătit atâţi amari de ani ca să-i treacă apa prin curte! 
- Da’ bă Gogule, tu zîci că PreaFericitu’ Someşan  nu reuşeşte să boteze nici anu’ ăsta pelerinii în apa Iordanului? Că doară are destui popi vrednici să facă faţă. 
- O avea mă Toadere, o avea. Da’s cam bătrâni şi nu prea iasă din tabieturile lor. Ş-apăi să nu uităm că înjeraşii tot de Aia de Sus îs trimişi. Numa’ aşe să vie înjeraşii catolici ai mai putea zîce să aibe şansă PreaFericitu’ Someşan.  Deşi, dacă se cazează papistaşii la mănăstirile de pe Valea Prahovei, tare mi teamă c-or uita de cele sfinte când apar folcloristele.
Toader îşi muie mustăţile în paharul de pufoaică, mai scupă nişte coji de seminţe pe muşamaua de pe masă şi încercă să mai facă o filozofie creştină:
Bă Gogule, io anu’ ăsta credeam că cheile de la Poarta Raiului puteau să ajungă în mâna altui PreaFericit. Că vrednici or fost destui. Şi PreaFericitu de pe Târnave, ş-ăla din Ghencea... 
- Toadere eşti prost mă! În primu’ rând aia cu cheile e doar o legendă mă, că nu-s chei ci carduri! Ui la Patriarhu’ de pe Târnave! De doi ani o luat şi Mitropolia Argeşului sub sutana lui, o adus numa’ vârfurile din seminariile teologice, în pelerinaje trăgeau numa’ la mănăstirile cu spa, o subvenţionat Patriarhia cu banii făcuţi cu ceara de lumânări vândută bisericilor surori, o vândut şi fitilele şi-o umblat şi la pomelnice,  de mortu’  o ajuns în primii opt vii! La ce-o folosit mă? În doi ani or luat doar o icoană prăfuită pe care n-o mai vrut-o nimeni, mă!  Ş-apăi Toadere dragă, doar anu’ ăsta or avut posibilitatea să ţină slujba de cununie la ei în catedrală, da’ lor le-o plăcut mai mult să mânce pomana în cimitiru’ de pe Feleac. Aşa că nu-i de-ajuns să ai numa’ cardu’ de acces la Poarta Raiului mă, tră’ să ai grije şi ca Aia de Sus să te vrea mă!
Toader tăcu şi se gândi la ce turuise Gogu până atunci. Cum dracu’, Doamne Iartă-mă şi Păzeşte-mă, avea Gogu dreptate de fiecare dată?  Se ridică încet de la masă după ce dădu pe gât paharu’ de pufoaică, luă două buletine de PronoCreştin de pe tejgheaua barului şi-l întrebă pe guru:
- Bă Gogule ce-ţi trec la pariu? Io trec 2 mă! 
- Trece 1 Toadere, că io nu-s sentimentalist ca tine mă! 
Toader se conformă, scrijelind cu vârful creionului chimic, buletinul PronoCreştin.
-         Gogule, da’ „X” la cine punem mă? 
-          Pune Toadere la noi, că noi am pus cruce de mult!

Un comentariu:

dacă te ţine, încearcă