miercuri, 18 mai 2011

MLM


Citind ieri pe blogul lui Ciulea, mi-am adus aminte că acum vreo 10-11 ani, compania pentru care lucram a decis să-şi lărgească portofoliul cu nişte produse noi care să fie vândute prin sistemul Multi Level Marketing. Pentru noi, cei din vânzări, nu a fost o veste prea bună deoarece produsele făceau parte dintr-o altă categorie decât cele pe care le vindeam, erau greu vandabile iar pentru noi sistemul MLM era o ţeapă.

Conducerea companiei n-a ţinut cont de sfatul nostru de a renunţa la un astfel de sistem şi-a ţinut să-l implementeze. Cu costuri cât mai mici :D . Aşa că ne-am trezit pe cap cu Mureşan, directorul filialei din Bucureşti, singurul care credea în acest sistem, pe post de profesor, pentru patru lecţii de iniţiere, lecţii care urmau să se desfăşoare în 4 duminici, de la 9 dimineaţa la 3 dupăamiaza! O plăcere, ce mai!
Prima duminică a fost catastrofală. Afară, 30 de grade la umbră, lumea la grătare pe la Curmătură, noi într-o sală ascultând inepţii. A fost momentul să luăm o decizie. Ne dădeam demisia şi căutam altceva sau convingeam conducerea că sistemul e un bullshit. Aşa că am cerut ca şi conducerea să participe duminica următoare la instruire. Duminica următoare 35 de grade la umbră, Curmătura arhiplină, noi într-o sală de la Spitalul TBC. Începe Mureşan al nostru să laude sistemul MLM, cum o să ne umple sistemul ăsta de bani de-o să-i învârtim cu lopata, cum o să stăm noi acasă iar banii o să ne intre în buzunar când mă ridic şi îi cer să ne prezinte exemple de succes din sistemul MLM.
Mureşan bucuros începe să laude o anumită firmă americană(o ştiţi care, nu o numesc), ce produse bune are, cum un tub de pastă de dinţi pentru care plăteşti o juma' de salar te ţine şi doi ani. Na' era momentul contraatacului "Bă Mureşane, eşti nebun? Cine dracu' cumpără aşa ceva, când orice stomatolog îţi recomandă să schimbi lunar pasta de dinţi?". Mureşan se blochează şi încearcă să se scoată dând exemplu un detergent de vase, care tot aşa foloseşti doar o picătură şi te ţine un an. "Mureşane, eşti prost? Detergentul tău de 10 ori mai scump decât altele de pe piaţă, dacă stă un an deschis se solidifică mă!". Mureşan schimbă strategia şi dă exemple de produse electronice. "Mureşane, cine dracu' îţi cumpără noname-uri mai scumpe decât mărcile consacrate?". Ăsta turba. Trece la produsele care urmau să ne intre în portofoliu şi începe să ne prezinte strategia de vânzări. "Vom face, vom drege, vom rupe". Lozinci cât China, nimic concret. Bullshit-uri cu nivele, ba Silver, ba Gold, ba Platinum sau mai pizdos Diamond. "Şi-o să avem şi insigne prinse în piept ca să arătăm la ce nivel am ajuns! Iar cei mai buni vor fi recompensaţi cu croaziere! Dacă aplicăm acest sistem pe nivele, vom acapara piaţa! Fiecare aduce câte un client!" a continuat el. Deja omul era excitat fiindcă ne-a propus să ne ridicăm în picioare şi să ne aplaudăm singuri. A rămas cu propunerea.
Lovitura de graţie i-am dat-o când a început să se laude cu excursia pe care a câştigat-o la compania pentru care lucrase înainte, în acel sistem MLM. Pe când se lăuda el cum a câştigat excursia, ce insignă Gold sau Platinum a avut el, l-am întrebat de ce era acolo cu noi şi nu în vechia companie. S-a bâlbâit, s-a încurcat, n-a reuşit să ne răspundă. Dar continua cu insignele. A fost momentul când din sală s-a auzit definiţia MLM-ului: "Mai Las-o Moartă!".
Lecţiile 3 şi 4 nu s-au mai ţinut. Sistemul MLM nu s-a mai implementat. Compania a avut creşteri spectaculoase în anii următori. La câteva luni de la faimoasele lecţii Mureşan a fost dat afară din cauza rezultatelor slabe a filialei pe care o conducea. Iar pentru noi MLM a rămas ca "M**e lui Mureşan!", aşa ca o răzbunare pentru grătarele ratate în două duminici la rând.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

dacă te ţine, încearcă