sâmbătă, 19 martie 2011

Nu exagerăm cu românismul?

Cazul Csibi Barna. Secuiul a spânzurat o păpuşă cu chipul lui Avram Iancu. O ţară întreagă a sărit de cur în sus. Mi-a fost dat să citesc/aud/văd tot felul de comentarii stupide legat de acest subiect. Să le luăm pe rând:
- "Cum şi-a permis să facă aşa ceva?" Simplu. Şi el şi tu aveţi dreptul de a protesta. Asta înseamnă libertate.
- "La mineeee în ţarăăă?" Nu tăticu, în ţara voastră. Este şi ţara lui. S-a născut în ea, trăieşte în ea, plăteşte impozite în ea. Cu ce-i mai diferit faţă de tine?
- "Pe Crăişoru' nost'?" Da mă. Îţi place sau nu Avram Iancu n-a fost chiar un sfânt. La război ca la război, a făcut şi ceva victime. Hai să nu exagerăm ca în cazul lui Ştefan cel Mare, pe care l-am făcut sfânt deşi omul a dat cu pla în populaţie la greu! Hai să vedem istoria aşa cum a fost ea. Avrămuţ când a fost să puşte vreun ungur aşa ca răzbunare, nu s-a tras îndărăt! Câţi dintre voi ştiţi că Avrămuţ avea probleme de personalitate, a fost bolnav psihic deşi istoria încearcă să ascundă/minimalizeze asta?
- "A batjocorit un simbol naţional" Avrămuţ o fi vreun simbol, dar al istoriei. În niciun caz al statului. Am găsit scuze penibile poliţiştilor care au aruncat caschetele cu însemnele oficiale ale statului, de ce să nu-i găsim o scuză şi ungurului?  Şi pun o întrebare: dacă spânzura o păpuşă cu chipul lui Băse, mai eraţi aşa inflamaţi?
- "Să-l spânzurăm şi noi" Asta fiindcă eşti mai prost şi mai idiot ca el.
Omul şi-a exprimat LEGAL dreptul de a protesta. Pedepsirea lui cu detaşarea la Abrud a fost făcută ca să satisfacă dorinţa de sânge a românului. Singura chestie imputabilă funcţionarului public Csibi Barna este că a jucat sceneta cu spânzurarea în faţa copiilor. În rest, statul român nu are ce să-i reproşeze!
Concluzia mea: Ura noastră l-a făcut mare şi cunoscut pe Csibi Barna. Da, este provocator, dar ignorat ar fi rămas un nimeni.
Iar noi ar trebui să ne revizuim istoria. E atât de romanţată încât a devenit o telenovelă. Scrisă şi regizată de Sergiu Nicolaescu!

2 comentarii:

 1. nu stiu cat exageram noi cu romanismul, dar mult mai nevosi pe acest sarman, sunt ungurii si secuii.

  dupa gestul lui absolut necugetat s-au regasit o serie de cazuri in care unguri au fost batuti (Cluj, Tg. Mures, Arad, Sf. Gheorghe, Bucuresti).

  omul a facut rau ambelor natiuni, dar asa cum spunea un prieten foarte bun de al meu (secui din Miercurea Ciuc), viata ungurilor si a romanilor din Transilvania nu se traduc prin ceea ce face un scelerat.

  oricum sper sa se distreze la Abrud.

  dar in acelasi timp sunt curios cine i-a permis sa se joace pe spatiul public al orasului si de ce UDMR-ul a reacctionat mai repede decat "dragii" nostri guvernanti.

  RăspundețiȘtergere
 2. @ Razvan POP Poate detaliezi paragraful doi al comentariului tau, ca n-am inteles cum s-au "regasit" si nici care or fi cazurile alea.

  RăspundețiȘtergere

dacă te ţine, încearcă