marți, 7 decembrie 2010

"Dacă n-ai făină...

...faci mămăligă? Faci pula!"


Cam asta era lecţia de economie pe care mi-o preda un clasic în viaţă. Simplă, corectă şi realistă.
Citeam azi răbufnirea lui Tudor. Ca şi mine este nemulţumit dar cred că a uitat ceva: Nu sunt bani!
De ce nu sunt bani? Aici trebuie să vedem. Este simplu să înjurăm guvernanţii actuali şi să ne facem că nu vedem jaful făcut de ceilalţi. Actualii guvernanţi nu sunt cu nimic mai buni decât ceilalţi. Hoţi şi idioţi. Problema lor e că s-au trezit cu o ţară lăsată în urmă, că nu mai prea este ce să furi(c'mon, să compari furtişagurile lui Ritzi cu tunurile lui Năstase e o blasfemie!) şi să mai ai pe cap şi douăjdemilioane de flămânzi, aşa că s-au trezit într-un mare căcat. Nu sunt bani!
Ne place sau nu, dar este o realitate. Nu sunt bani! Trebuie să învăţăm acest lucru: "Nu sunt bani, n-ai de unde să dai!". Altă soluţie decât o reformă din temelii a actualului sistem bugetar, nu există! Nu poţi să ai sute de mii de bugetari angajaţi şi să dai alocaţii decente. Nu poţi să să ceri pensii decente atunci când nu contribui la fel de decent. Nu poţi să ceri stimulente pentru o muncă pentru care eşti plătit să o faci. Nu poţi să ceri protecţie socială egală din moment ce nu contribuim la fel.
Anul 2009, pentru afacerea mea, a fost un dezastru. Am strâns din buci, am redus cheltuielile la maxim, am înghiţit în sec. Am învăţat să fiu mai ponderat, să-mi caut soluţii alternative, să investesc în ce produce şi nu în ce toacă banii. 2010 a fost un an prost dar nu un dezastru. Măsurile pe care am fost nevoit să le iau în 2009, m-au ţinut pe linia de plutire. Am ales să cheltuiesc mai puţin dar eficient. Mi-aş fi dorit multe dar a fost mai înţelept să mă abţin. Firma nu are nici datorii, nu are nici profit(am plătit forfetarul!), dar a reuşit să mânce şi gura mea ceva. În 2011 voi încerca să mă ridic. Timid, fără paşi mari, cu cheltuieli decente. Poate voi reuşi să pun şi puţină brânză pe mămăligă şi cine ştie....în câţiva ani şi nişte smântână!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

dacă te ţine, încearcă