duminică, 28 noiembrie 2010

Sommelier-ul gurean


foto: http://www.sevenstarsandstripes.com/

În celebra crâşmă gureană "La Cucurigu",  era o seară obişnuită de sâmbătă, cu gurenii sorbind din clasica "pufoaică" locală şi trăgând cu ochiul pe geam la ce se mai întâmpla pe islaz . Într-un colţ al crâşmei, Belitu' îl filma pe Ifegeu' care proba un palton din colecţia toamnă-iarnă a lui Niculaie, iar în alt colţ Toader se certa cu Icsu' pe motiv că Gogu nu apărea în topul "10 Mari Gureni".
În această atmosferă cu iz sportiv îşi făcu intrarea Gogu. Gogu era proaspăt frezat, gelat, cu chimir nou la brâu şi urma să ţină o şedinţă cu cei prezenţi, şedinţă care trebuia să decidă noua listă de băuturi care să apară pe rafturile din crâşmă.
Gogu îşi drese glasul, sorbind tacticos o gură de "pufoaică" dintr-un borcan de 400 de grame, îşi scoase din chimir o bucată de hărtie scrisă cu creion chimic şi după ce bătu cu lama de la brişcă în borcanul cu "pufoaică" ca să facă gurenii linişte, începu şedinţa.
- Bă, voi vedeţi că ne-am plafonat în crâşma asta, bând pufoaică şi bere la PET şi coa' să facem ceva să ajungem şi noi să mai punem o stea pe firma de la intrare. De aia io am făcut o listă cu beuturi, care să le putem consuma din iarna asta, să fim şi noi în rând cu lumea şi să facem din crâşma asta măcar un pab dacă nu un bambuu de fiţe.
Gurenii îl aprobară înclinând în plan vertical, capetele lor acoperite de frumoasele clopuri negre.
- Noa' aşa că am dat o tură prin Sighi, prin barurile de pe centru şi-am făcut o listă care să fie pe placu' la tătă lumea. Zâc aşa să fie în bar: beuturi româneşti să avem horincă Haiducească, o Galbenă de Odobeşti şi-un vin alb de Târnave. Dintre străine să avem un whiskey B&J, vodcă baltică, coniac de 5 stele Henri Sonn, bere Brownweisser. La vinuri roşii alegem neşte fineţuri de genu' Chateau Lavar şi Chateau Metius iar şampanie, una scumpă, Dom Herndon. M-am gândit şi la muieri aşa că includem şi-un cocteil uşurel, o Briscalada.
În crâşmă se aşternu tăcerea. Toate beuturile amintite de Gogu sunau bine, dar...... Toader îşi ridică clopul, se scărpină în creştetul capului şi după ce-şi îndesă clopul la loc, rupse tăcerea:
- Bă Gogule, da' cum dracu' le-om bea noi ăstea mă?
Gogu mai sorbi o gură din borcanul cu "pufoaică" şi după ce-şi aprinse un chiştoc de mahoarcă găsit în cutia de tablă folosită pe post de scrumieră, le dădu soluţia:
- Bă, poate ne-ar prinde bine un şomerslier!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

dacă te ţine, încearcă