luni, 15 noiembrie 2010

Probleme în parohie


Toader cu Gogu dădeau să intre în crâşma de la islaz când la uşă le tăie calea una din enoriaşele bisericii din frumoasa comună gureană, înarmată cu un creion chimic într-o mână şi-o coală de hârtie în alta:
- Toadere, ne-o vint de la Episcopie să facem un foraj de opinie şi-o zis Episcopu' să răspunzi şi tu la chestionaru' ăsta cu ce părere ai de parohie, da' să ştii că o zis să răspunzi numa' tu, fără Gogu, că n-are chef de miştouri azi!
Toader luă hârtia şi creionul chimic, se aşeză cu Gogu la masa lor de abonaţi şi după ce pe masa au apărut sticla cu "pufoaică" şi paharele de unică folosinţă proaspăt spălate în lighean, se apucă de citit chestionarul.
- Bă Gogule, auzi întrebare, cică ce părere avem de icoana cu Zoran Miercureanul din biserică? Bă Gogule, ce dracu să scriu bă, că-mi seacă mână dacă-i scriu că da? 
Gogu îşi aprinse mahoarca, îşi scoase din chimir ochelarii 3D cumpăraţi odată cu ziarul, îi puse pe ochi şi după ce-şi admiră aerul de intelectual în peretele crâşmei tapetat cu cd-uri, îi spuse lui Toader:
- Bă, ca să nu zică satu' că suntem contra, scrie că n-avem nicio părere, da' să nu-l pună dracu' să pună icoane cu Sfântu' Pampers Moldoveanul sau Sfântu' Branko Galinaceul , că ne ecscomunicăm şi nu mai punem picioru' în biserică!
- Bă Gogule, da' ce-i aia ecscomunicare mă?
- Adică nu mai dăm pomelnice, Toadere, înţelegi?
După ce notă răspunsul, Toader trecu la următoarea întrebare:
- Bă Gogule, auzi că pe cine să dăm afară dintre cantori şi ce cantori am vrea în biserica noastră. Io zic să scriu...
Gogu dădu cu pumnul în masă, îşi aşeză mai intelectual ochelarii 3D pe nas şi ordonă:
- Nu mă, zicem că n-avem nicio părere, ca să nu ne certăm cu enoriaşii, dar să-l zboare pe Loiţ că-i ungur şi nu ştie să treacă de la o cântare la alta şi să-l aducă înapoi pe Mateuţ, că-ţi era mai mare dragul atunci când se arunca pe note înalte la "Miluieşte Doamne, Miluieşte!" şi dacă-l aduce înapoi şi pe bassul ăla de Brumăr, să vezi cum sculăm la slujbe toate babele în picioare!
Toader notă şi al doilea răspuns. Citi ultima întrebare şi-l întrebă pe Gogu:
- Gogule, la asta cu ce părere avem de Popă, trec tot aşa că n-avem nicio părere, ca să nu ne ridicăm enoriaşii în cap, nuu?
Lui Gogu îi sticleau deja ochii în roşu şi albastru din spatele ochelarilor 3D.
- Nu Toadere, scrie acolo apăsat, eventual scuipă oţâr pe vârfu' la creion ca să se vază mai bine, scrie aşa că până Popa nu învaţă că biserica îi ca o echipă, că banii din cutia milei trebuie împărţiţi şi cu cantorii şi cu clopotaru' şi cu baba de la lumânări, că el cântările bisericeşti tră' să le cânte cu coru' nu singur, iar vinul de la pomeni să-l bea cu enoriaşii nu să-l bage în portbagaj să-l ducă la Mitropolit şi dacă nu pricepe asta, apăi n-are decât să stea să frece strana, legat la cap cu patrafiru', aşa să scrii Toadere!
În timp ce Toader nota ultimul răspuns, Gogu admira pe geam bătaia încasată de Drăgan de la "Urători".
- Bă Toadere, ce ţi şi cu tehnologia asta 3D. Parcă altfel îl văz şi pe Prachi acum cu ochelarii ăştia, mă.
- Cum mă?
- Nu ştiu Toadere, parcă mai mare! 

Un comentariu:

  1. esti mortal Teo, tine-o tot asa cu serialul asta despre gureni ca e tare, poate faci cu timpul si un film...mi-a placut faza cu Mateut care se arunca pe note inalte la "Miluieste Doamne, Miluieste!, cat despre Brumar, Loit si Prachi, distractie curata!

    RăspundețiȘtergere

dacă te ţine, încearcă