duminică, 21 noiembrie 2010

Nimeni nu suflă o vorbă despre...


....faptul că Sarkozi şi Merkel au vrut să-şi impună punctul lor de vedere la summitul NATO de la Lisabona, contrar punctului de vedere american, susţinut de ceilalţi membri ai Alianţei.
Ne e mai comod să susţinem că Băse vroia să discute despre ţigani, decât să spunem că liderii ţărilor NATO încercau să-l convingă pe Sarkozi să fie de acord cu majoritatea.
Semnul lui Berlusconi se referea la prostia pe care vroia să o facă Nicolas, încercând să bage Rusia pe gâtul Alianţei.


"Paradoxal, nu poziţia Turciei ar trebui să îi îngrijoreze pe americani la Lisabona. Ci tocmai argumentele Franţei şi Germaniei. Două state care au dat deja de înţeles americanilor că nu prea mai doresc să se „supună” deciziilor unilaterale. Întâlnirile de la Weimar din primăvară şi de la Deauville din toamnă dintre decidenţii francezi, ruşi şi germani au stabilit (a câta oară?) o politică separată a Europei faţă de americani.
„Franţa şi Germania ar putea conveni să continue discuţiile privind reformarea sistemului de securitate europeană şi crearea unei «structuri de cooperare» europene deosebite de cooperarea Rusia – NATO, în schimbul unor concesii din partea Rusiei care ar soluţiona unele probleme de securitate în Europa”, scrie pentru RIA Novosti, vice-directorul pentru cercetări al Consiliului pentru Politică Externă şi de Apărare, Dmitry Suslov.
Asta nu înseamnă nimic altceva decât că există premisele unei scurtcircuitări atât a politicii americane cât şi a conceptelor NATO. Francezii şi nemţii nu mai au răbdare. Îşi doresc „felia” lor din influenţa internaţională. Chiar dacă pentru asta vor readuce, fără doar şi poate, Rusia în postura de actor principal al relaţiilor internaţionale. Fără ca Rusia să fi făcut nimic pentru asta decât să aplice ceea ce ştie cel mai bine: „Divide et impera”!"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

dacă te ţine, încearcă