joi, 14 octombrie 2010

Sistem privat vs Sistem bugetar

Obtinerea unui document:
1. Sistem privat - te prezinţi la ghişeul firmei unde îl găseşti pe Gică care-ţi zâmbeşte, îi spui ce vrei, îi achiţi taxa de 10 lei, îi dai actele, primeşti chitanţa, primeşti documentul solicitat şi pleci. Gică are salar de 1.000 de ron iar tu ai pierdut 5 minute şi 10 lei ca să obţii documentul..
2. Sistem bugetar - te prezinţi la ghişeul nr.1 unde Dorel citeşte ziarul. Îi spui ce vrei şi eşti trimis la ghişeul nr. 2 să obţii o semnătură. La ghişeul nr. 2, Dorela bea cafea cu Doreluţa de la ghişeul nr.3. Tocmai le-ai deranjat. Ca să obţii semnătura te duci la ghişeul nr. 3 unde o aştepţi pe Doreluţa să se întoarcă de la cafea. Achiţi într-un final  şi taxa de 5 lei şi te întorci la ghişeul nr. 2 ca să o aştepţi pe Dorela. Tocmai plecase la o ţigară. Vine şi Dorela, obţii semnătura şi mergi din nou la ghişeul nr.1. Nu obţii hârtia pentru că ai nevoie de o fotocopie a actului prin care se certifică faptul că porţi nr. 42 la pantofi. Te duci peste drum să faci fotocopia pentru care mai plăteşti 1 leu. Te întorci la Dorel care într-un final îţi eliberează documentul. Doreii au salarii de 500 de ron şi stimulente de 1.000 de ron. Total salarii 6.000 4.500 de ron iar tu ai pierdut 6 lei şi 4 ore să obţii documentul.
Azi nu poţi obţine documentul fiindcă Doreii fac grevă. Nu mai primesc stimulente şi au salariul redus cu 25%. Le explică cineva că ar putea rămâne doar un Dorel care ar putea primi 1.500 de ron salar?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

dacă te ţine, încearcă