luni, 4 octombrie 2010

A doua zi

Ca după fiecare meci, a doua zi crăşma "La cucurigu" era plină de suporterii gureni de la prima oră, spre disperarea preotului din sat. Disperarea preotului nu era legată de lipsa gurenilor în biserică, ci de faptul că nu putea participa şi el la interesantele discuţii pe marginea meciului de ieri, discuţii purtate academic, între paharele de "pufoaică" producţie autohtonă.
Când Toader, poştaşul comunei şi omul care ţinea socoteala pronosticurilor gurene, intră în crâşmă, gurenii tocmai blestemau arbitrul. Toader, deşi ieri nu participase la sărbătoarea de la islaz, intră şi el în miezul problemei şi începu să blesteme şi să injure arbitrii, pomenind din când un nume tare drag gurenilor: Stelică. În timp ce îşi deşerta tolba plină de înjurături, care mai de care ortodoxe, catolice şi de ziua a şaptea, la adresa arbitrilor care întotdeauna au favorizat "Tâlharii" poplăceni, observă că ceilalţi gureni se opriră şi-l priveau miraţi.
- Ce-aveţi mă, ce nu-i bine?
Gogu, care stătea trist la masa lui de abonat, îi trase un scaun lângă el:
- Stăi jos Toadere şi bea ceva. Eşti prost? Tu nu vezi că ăştia discută de Steaua-Napoli?
Toader înghiţi în sec şi se aşeză la masa lui Gogu, întrebându-se ce-or fi păţit gurenii de nu mai discută de meciul de ieri. Încercând să-i aducă pe gureni la subiectul preferat, oina, scoase caietul în care ţinea pronosticurile meciurilor gurene şi după ce dădu pe gât o cinzeacă de pufoaică îl întrebă pe Gogu:
- Gogule, zâi mă, batem cozoroacele?
Gogu nu răspunse. Privea absent spre islaz şi bătea cu o moneda de BWP în tăblia mesei.
Toader îi trecu pronosticul în caiet.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

dacă te ţine, încearcă