joi, 2 septembrie 2010

Tzarevo

S-a întors Băgă acas’ şi primul lucru care l-a făcut a fost puţină senzaţie în Carrefour. Când m-au văzut sibienii aseară debarcând din Maybach, în şlapi, bermude şi tricou cu mânecă scurtă au început să-şi facă cruci cu ambele mâini. Iniţial am zis că-s invidioşi pe bronzul meu gen cioară, dar după ce i-am văzut că-şi trageau fermoarele de la gecile de piele până în gât, am înţeles de ce mi-au îngheţat gloambele şi ouăle instantaneu.
Anul ăsta, deşi iniţial programasem o vacanţă în toamnă, undeva la munte sau în Italia, ne-am decis totuşi să avem o baie de soare şi mare, că meritam măcar asta. Aşa că dă-i şi caută rapid nişte destinaţii last minute spre locuri însorite. Din start am exclus Grecia, din motive de „dreacului rămânem pe’acolo cu grevele lor”, Muntenegru a picat din cauză că oferta găsită nu coincidea cu data noastră de plecare(damn it, 341 de euro, 7 nopţi, demipensiune, avion+taxe), Croaţia ne mânca nişte zile pe drum, Turcia era cam scumpuţă pentru bugetul nostru, iar pentru încă un an de criză, Egyptul era exclus. Ne-a mai rămas Bulgaria, de zici că m-a făcut mama cu un castraveţar nu cu un macaronar.
Fiindcă mi-a mai rămas o bucată de coastă bulgară a Mării Negre neexplorată, am ales să mergem la Tzarevo, la 27 de km de frontiera bulgaro-turcă.
Despre Tzarevo citisem că pe vremea comuniştilor era ultima localitate de pe coastă, în care turiştii bulgari sau străini aveau acces, pentru restul localităţilor(Varvara, Ahtopol, Sinemorec şi Rezovo) aveai nevoie de un permis special, obţinut cu greu chiar şi de bulgari. Motivul ar fi fost faptul că zona de frontieră cu Turcia era considerată una strategică din punct de vedere militar.
Faţă de celelalte zone de coastă, e mai puţin dezvoltată din punct de vedere turistic dar mult mai spectaculoasă şi mult mai frumoasă. Frumuseţea stă în zecile de golfuri şi plaje dintre Tzarevo şi Rezovo. Dar despre frumuseţea acestor golfuri şi plaje o să vă povestesc într-o postare viitoare.
Ca oraş, Tzarevo nu este deloc frumos. Situat într-un golf, ocupa partea centrală şi nordică a acestuia. Un orăşel mult prea cenuşiu, prea banal, cu prea multe „ciori” şi lipsit de multitudinea de terase cu baruri, restaurante sau taverne cu care eram obişnuit de anul trecut la Sozopol. Locul de promenadă, o stradă lungă, plină de barăci cu suveniruri gen magneţi de frigider, un parc, câteva mini terase aducând a crâşme...şi cam atât. Şi celelalte orăşele menţionate mai sus(unele fiind chiar sate) arătau cam la fel.

În partea sudică, pe o mică peninsulă, e un cartier nou cu case de vacanţă, Vasiliko. Partea aceasta a oraşului(în fapt un fost sat alipit Tzarevo-ului) era singurul loc care arată foarte bine, cochet, cu mici blocuri şi case moderne.

În partea sudică a peninsulei Vasiliko era golful Nestinarka, locul unde se afla şi hotelul în care am stat. Serenity Bay Hotel, construit de TUI, e modern, cu acces direct la plaja golfului, personalul hotelului a fost super OK iar serviciile de asemenea. Cunoscând tradiţia bulgară care spune că „mai bine rezolvi cu noi direct decât cu tour operatorul”, am ales să plătesc din ţară pentru un studio cu trei paturi. La faţa locului, am „descins” direct cu o hârtie de 20 de euro şi i-am spus recepţionerului că mai are încă 10 euro dacă primesc un apartament situat de la etajul II în sus. Aşa că în loc de plus 100 de euro pe care aş fi plătit-o în plus la rezervarea sejurului, mi-am rezolvat la faţa locului un frumos apartament cu două camere, două băi şi terasă cu doar 30 de euro.

Hotelul plin de turişti români, nemţi, bulgari şi ceva olandezi. Marea majoritate a lor stăteau toată ziua la piscină, motivul fiind berea şi băutura gratis de la bar. Dimineaţa şi după amiaza, animatorii făceau mişto de nemţălăii şi românii de la piscină, atragându-i la „gimnastik” pe o melodie idioată, cu un refren la fel de idiot: „u-u-uuu”. Apropos de muzică: şi anul acesta muzica de club românească e la putere în Bulgaria. Inna, Tom Boxer, DJ Sava... se auzeau peste tot. Din muzica bulgărească doar o manea-rap si o parodie a unei vechi melodii a celor de la Ace of Base, ce erau mai ascultabile.

Ziua ne-o petreceam pe plaje, eu facând abuz de soare, mare şi cocktailuri compuse din gin, lichior de mentă şi Sprite. Am băut şi o jumate de pahar de bere Shumensko, o bere cu un gust mai ciudăţel dar bună. Cealaltă jumătate n-am mai reuşit să o beau fiindcă fetele mele au avut grijă să scape în pahar câteva picături de cremă de plajă. Ele zic că neintenţionat.
După-amiaza când ne întorceam de pe plaje, ne mai bălăceam şi noi o jumate de oră prin piscină, ocazie cu care mai rădeam un cocktail.
Seara la masă mai rădeam un pahar de vin roşu, dar o încheiam cu un raky Burgas 63 extrem de bun. Mi-am luat(şi abia aştept să degust) o sticlă de Trojanska slivova de 7 ani. Mmmmmm!
Am băut două sucuri foarte bune: Cherry 7Up şi Schweppes Mojito. Aştept să le văd şi în România.

O dimineaţă am dedicat-o shopping-ului la Mall-ul din Burgas. Fetele şi-au făcut de cap prin el, dar m-au recompensat cu un tricou şi un espresso la Strabucks. Au ieşit ieftin cu mine. Cât despre Starbucks, or fi bune cafelele de acolo dar espresso-ul lor sucks!
Despre mâncare nu am ce să vă spun. Lipsa restaurantelor şi-a spus cuvântul. Puţinele care erau îşi dădeau în cap când vedeai pe meniurile lor amalgamul de burger, fish, octopus and pizza..... Sau mă rog, laQvarta ar zice că-s eu prea fiţos. Oricum, dezamăgirea că nu am găsit midii, e maaaaareeee!
Şi că tot veni vorba de mâncare. Ultima zi am petrecut-o în cameră, când în pat, când cu buda în braţe, blestemând un aşa virus gastroenterocolit acut. :D Spre cinstea lor, serviciile lor medicale sunt bune. La numai 100 de euro medicamente incluse. Zâmbetul şi compasiunea medicului au fost bonus. Norocul meu că aveam asigurare.
Una peste alta, totuşi a fost bine. M-am relaxat, m-am odihnit, m-am ţinut departe de laptop(da Qvarto, recunosc, am citit blogurile de pe BlackBerry), împreună cu Doamna Mea ne-am testat aptitudinile de părinţi pe Ale şi ne-a plăcut mult asta. Şi lui Ale. J
A fost o vacanţă pe care am meritat-o toţi trei.


6 comentarii:

 1. Welcome back! Aştept poze cu plajele, mai, mai că m-ai putea convinge să testez puţin Bulgaria... :))

  RăspundețiȘtergere
 2. maine o sa le vezi. sper ca pana te hotarasti tu sa reziste guvernul bulgar sa tina interdictia de a construi in zona catorva plaje de acolo. unele dintre ele sunt intr-o rezervatie naturala si deocamdata sunt mai "virgine" :-P

  RăspundețiȘtergere
 3. pai daca-ai fost in bulgaria... ce pot sa zic... ma bucur ca te-ai intors si cu masina :D

  RăspundețiȘtergere
 4. Sorin
  Vere au anuntat astazi ca plaja de la Szopol si cea din Tzarevo sunt contaminate radiodactiv.Asa vezi sa nu ai surprize mai tarziu(dinti lipsa ,mancarime de piele)
  O zi buna
  Sorin

  RăspundețiȘtergere
 5. Are dreptate Sorin, dar nu ai de ce te teme pentru ca nu sunt mai puternice radiatiile decat cele din probele recoltate de specialisti din solul din marginimea Sibiului, in special in zona Sibielului...

  RăspundețiȘtergere
 6. @sorin: ti-am lasat un mic virus pe tarlaua din sibie. vezi ce construiesti acolo :-P

  RăspundețiȘtergere

dacă te ţine, încearcă