vineri, 3 septembrie 2010

Plajele de pe coasta Strandzha

Coasta care se întinde de la Tzarevo până la Rezovo(cam 30 de km), mai este cunoscută și sub numele de Strandzha(ea se întinde până dincolo de frontiera bulgaro-turcă; turcii o numesc Istranca). Pe cei 30 de km de coastă o să găsiți zeci de golfuri, mai mari sau mai mici, mai mult sau mai puțin accesibile de pe uscat. Majoritatea acestor golfuri au plaja stâncoasă sau cu pietre, dar între ele o să descoperiți câteva golfuri cu plaje absolut superbe, cu o mare incredibil de limpede, cu locuri numai bune pentru snorkeling.
Primul golf care merită menționat este golful Nestinarka, la 3 km de Tzarevo. Plaja în lungime de aproape 1 km, găzduiește 4 hoteluri. Pe latura nordică a golfului se află un cartier de case de vacanță Vasiliko iar pe cea latura sudică sunt câteva căsuțe din lemn dar în aceea zona se construiește masiv. Pe plajă găsiți câteva baruri, se pot închiria șezlonguri și umbrele.

La aproximativ 10 km, mergând pe șoseaua strâmtă, plină de curbe dar și de gropi, ajungem în satul Varvara. La intrarea în sat, facem stânga pe un drum de țară și după 1 km  ajungem deasupra golfului Varvara. Imaginea golfului este superbă. După părerea mea este cel mai frumos golf din zonă. Accesul pe plajă se face anevoios, coborând pe o potecă destul de abruptă. În partea dreaptă a golfului, după promontoriu se află una din cele mai bune zone de scuba din Marea Neagră. Zona numită Dardaneli, are câteva peșteri subacvatice care atrag mulți scufundători.

Mergem mai departe înspre Ahtopol și vedem un mic drum neasfaltat care coboară înspre mare. Un panou ne anunță că în zona, nuștiuce asociație a descoperit nuștiuce specie de pești. Coborâm pe un drum abrupt și ajungem într-un mic golf. Pe mica plajă, o rulotă, câteva mașini și un dulău. Niciun picior de om. Ciudat. Liniștea spartă doar de valurile mării și ham-hamul dulăului ne cam sperie așa că facem cale întoarsă. De data asta uitând să facem poze micuței plaje.
Ne apropiem de Ahtopol și ne apare prima plajă de nudiști. În Ahtopol mai sunt vreo două plaje pe care nu am apucat să le vedem, dar una dintre ele avea parte de multă publicitate stradală în zona Burgasului.

În apropierea de Sinemorets, ajungem pe plaja Veleka. O limbă de nisip de vreo 2 km, aflată între râul Veleka și mare. Râul Veleka se varsă în mare formând un mic jacuzzi natural.

Din Sinemorets plecăm spre Rezovo, străbătând o pădure. La 3-4 km de Rezovo, facem stânga pe un drum forestier care ne duce până pe plaja Silistar.  Lăsăm Maybachul parcat la umbra unui pin și păzit contra sumei de 2 euro/zi. Trecem un podeț peste un mic lac și ajungem pe plajă. O plajă foarte frumoasă, curată, cu apa incredibil de caldă și limpede. Pe latura din stânga plajei, în zona stâncilor, câțiva fac scuba.  Pe plajă găsim o terasă, găsim și sezlonguri și umbrele și liniște. Multă liniște.


De pe plaja din golful Silistar plecăm spre Rezovo. Satul mic dar cochet, e ultima localitate bulgară. Ajungem în capătul satului(care ține loc și de centru), pe ultima stradă din Uniunea Europeană: ''aleea Europa" și ne uităm spre plajele turcești goale, care se văd peste râul Rezovo. Încercăm să vedem și-un turc dar probabil că la ora aia lenevește prin alte părți.

Un indicator ne averitizeaza să nu facem fotografii teritoriului vecin. Cine bagă în seamă toate prostiile?

Plaja din Rezovo e mică, aproape inexistentă. Totuși m-ar tenta să cobor pe plajă, să mă arunc în apă și din când în când să plutesc prin apele teritoriale turcești.

Și pentru liniștea cititorilor: golful Vromos, cel cu plaja radioactivă, e înainte de Chernomorets.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

dacă te ţine, încearcă