miercuri, 15 septembrie 2010

Din învăţămintele celor vârstnici

Dintotdeauna am avut o mare compasiune şi respect pentru vârstnici şi nimic nu-mi provoacă mai multă milă decât un bătrân neputincios. Am văzut acum ceva timp o emisiune despre oameni de vârsta a treia. Era invitat un domn trecut de 70 de ani, fost profesor universitar, care-şi împărtăşea filzofiile de viaţă încercând să explice de ce trebuie apreciată viaţa, indiferent de numărul de ani purtaţi în spate. La un moment dat moderatoarea l-a întrebat dacă oamenii se mai pot bucura de viaţă după o anumită vârstă. A răspuns prompt: "Bătrâneţea este o stare care se învaţă din tinereţe. Te pregăteşti pentru ea o viaţă întreagă pentru a o putea trăi cu demnitate atunci când îi va veni vremea". Iniţial am văzut în asta o contradicţie cu teoria care ne îndeamnă să trăim clipa. Trăiesc prezentul şi refuz să mă gândesc la bătrâneţe...pentru că o asociez cu neputinţă, boală şi tristeţe. Nu! Trăiesc prezentul dar am în vedere şi faptul că va veni o zi când n-o să mă mai simt în stare să mut munţii din loc, când n-o să mai am vitalitatea şi energia de acum. Şi nu vreau ca momentul acela să mă ia prin surprindere. Probabil că asta a vrut să zică şi acel domn. Să ne trăim viaţa cu intensitate dar să nu uităm că vine o vreme când vom fi nevoiţi să ne acceptăm soarta. Iar lucrul ăsta nu se face de pe o zi pe alta. Se învaţă în timp, puţin câte puţin, din fiecare experienţă trăită. Probabilitatea să ne mai bucurăm de viaţă la bătrâneţe, dacă sănătatea ne-o va permite, cred că depinde de câtă înţelepciune am dobândit până la momentul respectiv şi cât de mult am reuşit să descoperim din sensul existenţei noastre pe acest pământ.
Ca să închei într-o notă mai puţin filozofică, redau următorul fragment pe care l-am găsit azi întâmplător pe un blog:
"Cu catava vreme in urma, Maia Popescu a fost intervievata de Teo cu ocazia celei de a 74-a aniversari. Teo a intrebat-o ce parere are ea despre batranete. La televizor, Maia a spus: ,,Ma excita"! In ceea ce priveste modificarile fizice, ea a spus ca sunt multe, ca au loc zilnic, cum este si cazul sanilor ei. Acestia par ca sunt intr-o cursa: care ajunge la talie mai repede! Publicul a ras cu lacrimi. O femeie atat de simpla si sincera cu vorbe atat de intelepte!"
Sinceră să fiu, nu ştiu cine este/a fost doamna Maia Popescu şi nici n-am găsit prea multe informaţii pe net despre ea dar trebuie să fi fost o femeie absolut remarcabilă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

dacă te ţine, încearcă