marți, 31 august 2010

Un fumător adevărat

Majoritatea fumătorilor pe care îi cunosc şi-au exprimat cel puţin o dată intenţia de a se lăsa de fumat. Unii au reuşit, alţii încă se chinuie cu tot felul de metode, reuşesc să se lase un timp după care cad iar pradă tentaţiei. Cunosc însă pe cineva care mai degrabă ar mai rezista un an sub guvernul Boc decât să renunţe la fumat. Fumează din plăcere şi cu convingerea că fumatul nu e atât de nociv precum se zice. Că acizii şi coloranţii din Cola şi E-urile din parizere ar fi la fel de daunătoare dar la alea nu se face atâta reclamă negativă. Şi dacă năravul ăsta îi va lua lui 5-10 ani din viaţă, so be it. Da, am remarcat şi eu doza de inconştienţă din afirmaţiile lui dar măcar pe omul ăsta n-o să-l auzim cum se bate cu pumnul în piept că a reuşit să se lase de fumat după care să-şi recunoască eşecul pentru că n-a reuşit să stea departe de ţigări mai mult de 2 săptămâni. E un viciu pe care şi l-a asumat şi o decizie argumentată (mai mult sau mai puţin conştientă).
În weekend am asistat la o discuţie între el şi o altă cunoştinţă. Întrebat dacă s-a gândit vreodată să încerce plasturii antifumat de la Nicorette, replica lui a fost: "Da, m-am gândit. Dar am renunţat la idee după ce am aflat că nu se folosesc noaptea."...

2 comentarii:

  1. Eu m-am lasat. De 8 luni. De curand a fost o ocazie la care am fumat o singura tigara. O programasem din ziua in care m-am lasat. Acum sunt din nou "nefumatoare", cu ghilimele pentru ca de fapt intotdeauna voi fi dependenta de tutun. Doar ca aleg sa nu consum.

    RăspundețiȘtergere
  2. felicitari! sper sa nici nu te mai tenteze vreodata sa te reapuci. se spune ca dependenta fizica de nicotina dispare usor, mai greu scapi de cea psihica..

    RăspundețiȘtergere

dacă te ţine, încearcă