marți, 31 august 2010

Mari Sibieni: Kurt HOREDT

S-a născut în 1914 la Sibiu. A studiat la Sibiu, apoi la Cluj, Leipzig, Kiel şi Bonn (aici a obţinut doctoratul în 1939).

Revine la Sibiu, unde a fost angajat ca cercetător la Muzeul Brukenthal. Paralel el este numit profesor la Univesitatea din Cluj. În perioada comunistă, a suferit în urma presiunii autorităţilor.

În 1981 decide a părăsi România, stabilindu-se în cele din urmă la Munchen. Aici devine membru al Institutului Arheologic German.

Este unul dintre cei mai importanţi arheologi ai culturii româneşti. Este considerat unul dintre creatorii şcolii moderne româneşti de arheologie. El este cel care a definitit cultura Wittenberg. De asemenea este cel care a descoperit şi studiat mormintele de la Apahida (al doilea mormânt), una dintre cele mai importante descoperiri arheologice din România. Tot el este cel care readuce în atenţia publică, donariumul de la Biertan.

Rămâne şi astăzi prin studiile publicate, unul dintre cei mai importanţi specialişti ai epocii bronzului şi a perioadei migraţiilor.

A murit la Munchen în 1991. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

dacă te ţine, încearcă