vineri, 6 august 2010

Mari Sibieni: Elias NICOLAI

S-a născut în Slovacia de astăzi, în jurul lui 1600. El face parte din grupul masiv de artişti de origine slovacă ce se vor retrage spre teritoriile Universităţii Săseşti, pe vremea aceea un loc în care cultul luteran era liber practicat, diferit de zona habsburgică.

El se trage din lumea maeştrilor pietrari, de aceea majoritatea operelor sale sunt făcute la comanda unor comunităţi sau a unor familii importante din Transilvania şi nu numai. Majoritatea operelor sale sculpturale sunt pietre de mormân a importantelor familii ale acelui moment din spaţiul românesc de astăzi.

Cea mai renumită realizare a sa este piatra de mormânt a lui Matei Basarab (realizatp în 1658), principele Ţării Româneşti. Alte importante pietre de mormânt sunt cele ale primcipelui Transilvaniei Mihail Apaffi al II-lea din 1636 de la Mălângrav dar şi pietrele familie lui Basarab ce se regăsesc şi astăzi în Biserica Domnească din Târgovişte (realizate între 1650 şi 1653).

Opt pietre funerare aflate astăzi în Ferula catedralei evanghelice din Sibiu, aparţin lui Nicolai. Dintre acestea cele mai importante sunt cele ale comitelui Michael Agnetheler, a primarului Tobias Sifft sau a judelui regal Valentin Frank von Frankenstein. Alte lespezi funerare ale artistului se pot regăsi la Biertan în biserica episcopală.

Importante sunt şi busturile sale cum este cel al Anei May din Braşov. De asemenea el realizează o serie de lucrări publice, cum este blazonul familiei Lutsch din Sibiu (aflat astăzi în patrimoniul muzeului Brukenthal) sau cel am primarului Reusner (ce poate fi văzut şi astăzi pe frontispiciul casei Weidner – Reusner – Czekelius). El va realiza şi structura amvonului şi chenarele parapetului ale Catedralei Reformate din Cluj Napoca. El va realiza importante lucrări şi la Sighişoara. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

dacă te ţine, încearcă