miercuri, 14 iulie 2010

Mari Sibieni: David URS de MARGINE


S-a născut în 1816 în comitatul Făgăraş, provenind din una din familiile nobiliare româneşti. Studiază la şcolile militare de la Orlat şi Năsăud.
După aceste studii intră în corpul militar de graniţă al imperiului, din Transilvania. În 1841 devine sublocotenent, crescând până la a fi adjunctul comandantului regimentului de grăniceri de la Racoviţa. De aici este mutat la Kosice, unde este avansat la gradul de maior. Participă la Războiul Austro – Italo – Francez din 1859. După participarea sa la bătăliile de la Solferino şi de la Medole, va fi decorat cu ordinul „Maria Tereza” iar după un an este înobilat cu titlu de baron.
Revine în Transilvania, ca vicecolonel, la conducerea garnizoanei din Deva. Aici devine colonel şi comandant al comapniei. Participă la Războiul Austro – Prusac, câştigând bătălia de la Lissa.
Se implică în Revoluţia de la 1848, cu ajutorul grănicerilor din subordine, făcând faţă armatei ungare în zona Odorhei. Reorganizează regimentele de grăniceri din Transilvania, un element cheie fiind şcolile acestor comapnii.
Moare în 1897, fiind înmormântat în curtea Bisercii dintre Brazi din Sibiu. Toată averea sa va fi dată Bisericii greco – catolice. În 1916, ASTRA va comemora centenarul naşterii sale. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

dacă te ţine, încearcă