joi, 22 iulie 2010

50 – începutul sfârşitului?

Aţi observat că atunci când acuzăm o durere banală de spate, se mai trezeşte câte un wise guy să dea o replică de genul: "Dacă acum te plângi, ce te faci la 50 de ani ?"? Sau când, din diverse motive, amânăm un anumit lucru: "Când ai de gând să faci asta, la 50 de ani?" Mai sunt şi alea care îti prezic un viitor sumbru: "Dacă nu te laşi de fumat, nu mai apuci tu 50 de ani". Chiar dacă dincolo de aceste clişee, intenţia celui care le spune este una bună, nu pot să nu mă întreb de ce se alege aproape mereu această vârstă pentru a sugera declinul. Pare a fi vârsta la care te năpădesc toate bolile pământului, la care nimic bun nu ţi se mai poate întâmpla, la care pentru orice e prea târziu. De ce nu 60, 70 sau 80 de ani?
Cred că 50 de ani e o vârstă la care se mai pot face multe lucruri. Poate nu e vârsta ideală să începi să faci train surfing dar nici aia la care să nu-ţi mai permiţi să te relaxezi la un tenis de masă sau mers cu bicicleta (presupunând că până la vârsta asta ai învăţat să te dai cu bicicleta :D).
E adevărat, odată cu înaintarea în vârstă eşti mai vulnerabil la boli dar în acelaşti timp eşti mai atent cu stilul alimentar şi cu sănătatea, în general. Îi dau iar exemplu pe ai mei care la 50 şi ceva de ani au o viaţă foarte activă şi încă o mare putere de muncă. Plus voie bună şi entuziasm cât cuprinde. Aşa cum ar trebui să fie la orice vârstă, dacă ştim să preţuim viaţa.

3 comentarii:

 1. ceva de genul: "vezi băgă că te-aşteaptă cincizeciu'". câtă răutateeee!

  RăspundețiȘtergere
 2. Pînă să văd cine a scris textul... nu-mi mai reveneam din uimire! Băgă? Să zică el aşa ceva cu mînuţele lui? Incredibil! Apoi am văzut... laqvarta... şi m-am liniştit!
  Ca să nu mai spun că subscriu! ;)

  RăspundețiȘtergere
 3. Băgă, rea aş fi fost dacă aş fi scris 4 în loc de 5 :))
  Cristina, bănuiam eu că o să fii de aceeaşi părere. Şi la cât de super-mega-activă eşti acum, la 50 te văd urmând cursuri de paraşutism :p

  RăspundețiȘtergere

dacă te ţine, încearcă