marți, 1 iunie 2010

Mari Sibieni


Împreună cu o parte a blogosferei sibiene şi sub patronajul Asociaţiei pentru Înfrumuseţarea Sibiului vă prezint un proiect(la care băgătorii au aderat în calitate de parteneri) ce sperăm noi va trece din spaţiul blogosferei în cel public, în agora urbană. Vă propunem să ne alegem cei mai mari 10 sibieni. 
Ce se urmăreşte de fapt cu proiectul acesta: în primul rând vrem să-i provocăm pe sibieni să-şi aleagă cel mai MARE sibian. Când spun “mare”, mă gândesc la cel mai important sibian de când există oraşul ăsta, cel mai mare sibian din istorie, începând cu călugării secolelor medievale şi finalizând cu cei încă în viaţă, artiştii contemporani recunoscuţi chiar şi internaţional, de exemplu. Când ne-am gândit la Mari Sibieni, ne-am gândit la acele personalităţi ale istoriei şi culturii noastre care prin originea şi activitatea lor sau prin moştenirea culturala ce au lăsat-o şi-au legat numele de oraşul Sibiu. 
Cum va funcţiona de fapt proiectul “10 Mari Sibieni”: începând de azi va vom prezenta 200 de personalităţi ce şi-au legat numele în vreun fel sau altul de Sibiu. Aceşti 200 de Mari Sibieni nu au fost aleşi intr-un mod amator. Lista a fost analizată de specialişti în domeniu (profesori universitari, cercetători, muzeografi, etc…) iar în urma punctelor lor de vedere am definitivat lista, ce o găsiţi pe blog, în secţiunea „Mari Sibieni”. Evident, dacă voi, cititorii noştrii consideraţi că sunt şi alte personalităţi care merită şă fie adaugate listei noastre, vă rugăm să ne trageţi de mânecă. Totuşi, vom avea grijă să adăugăm numai acele personalităţi a căror prezenţă pe lista marilor sibieni va fi argumentată de către cel care le propune. Un simplu nume aruncat la comentarii nu va fi luat în considerare. De asemenea, dacă consideraţi că unul dintre cei 200 anunţaţi de noi nu merită să fie prezent în lista marilor sibieni, vă rugăm de asemenea să ne trageţi de mânecă şi vom trece chiar şi la eliminarea lor din listă în cazul în care argumentele sunt solide.  
Timp de trei luni (începând cu luna iunie până la sfârşitul lui august) vom prezenta cele 200 de personalităţi pe cele două bloguri iniţiatoare, dar şi pe cele partenere, precum şi în presă şi zonele circulate ale Sibiului. Cine sunt ele, ce au făcut, de ce am considerat noi că merită trecute pe această listă etc. Unul dintre principalele scopuri ale proiectului este acela de a informa sibienii, să ajungem cu toţii să cunoaştem marii oameni din istoria locului.  
În luna septembrie veţi avea posibilitatea de a vă vota sibienii favoriţi. Timp de o lună, prin diferite mijloace, pe care le vom explica la momentul oportun, veţi putea nominaliza unul sau maxim zece Mari Sibieni. În urma votului vom realiza un top complet pe care îl vom prezenta la începutul lunii octombrie. 
Primii zece vor fi prezentaţi doar in ordine alfabetică. Din acel moment, ei vor primi un avocat (personalitate sau un savant în domeniu) care le va susţine imaginea şi vor veni cu argumentele necesare care vă vor face sa îi votaţi înca odata, într-un sondaj final ce are menirea de a alege cel mai mare sibian din istorie.  
La sfarşitul lunii octombrie şi începutul lunii noiembrie, veţi avea din nou ocazia de a vota pe unul din cei zece mari sibieni. Dupa acest vot final, în ultima duminica din luna noiembrie vom anunţa topul celor mai mari sibieni.  
Astfel, chiar noi, sibienii, ne vom alege cele mai importante personalitati pentru cultura şi istoria noastră.  Acest proiect este iniţiat de cemerita.ro şi razvanpop.ro  

Lista propunerilor se poate accesa din meniul principal la secţiunea “Mari Sibieni”.

2 comentarii:

  1. Nu trag pe nimeni de maneca , Doamne fere', numa' voiam sa amintesc de Rieger, fondatorul atelierelor Rieger in 1868 parca (nu trageti in pianist), nationalizate si rebotezate in 1848 "Independenta".Pana la gara mica se auzea zgomotul de la sectia de cazangerie mai ales la schimbul trei.

    RăspundețiȘtergere

dacă te ţine, încearcă