luni, 16 noiembrie 2009

Poveşti din vremea gripei porcine

Nu ştiu alţii cum sunt dar eu când aud de carantină mă gândesc automat la epidemiile de ciumă şi holeră de acum câteva secole, când fenomenul de contaminare în masă a provocat spaimă şi panică în rândul oamenilor. Acelea erau însă reacţii normale, având în vedere lipsa măsurilor de informare a oamenilor dar mai ales rata de mortalitate extrem de ridicată a acestor boli la vremea respectivă.
Dar când îi spui azi şefului tău, sub formă de glumă, că ai stat în preajma cuiva care a intrat în contact cu o persoană posibil infestată cu AH1N1 iar şeful tău afişează o expresie facială gravă şi îti aruncă o privire îngrozită, după care îşi pune gulerul pe faţă, deschide geamul şi te trimite de urgenţă acasă, aceasta nu mai e o reacţie normală. Este o reacţie îngrijorătoare, cel mult ilară din punctul meu de vedere. Îngrijorătoare pentru că în astfel de momente îţi dai seama cât de puternic este impactul mass-media asupra societăţii, chiar şi asupra unor oameni educaţi de la care ai anumite pretenţii. Şi uite asa, că am vrut sau nu, perfect sănătoasă fiind, am stat şi eu izolată la domiciliu o săptămână, pentru ca mai-marele firmei să poată dormi liniştit noaptea fără grija virusului nou ridicat de anumite ziare şi posturi de televiziune la rang de subiect primordial. Observaţi că mă străduiesc să-i justific atitudinea şefului meu prin isteria cauzată de mass-media...el, săracul, n-are nicio vină, e doar o altă victimă... Aşa că, dacă vi se pare că încerc să scot la iveală eternul conflict între superior şi subaltern, probabil aveţi dreptate vă asigur că n-am motive s-o fac. Am o relaţie foarte bună cu şeful meu, exceptând zilele în care işi simte subminată autoritatea, respectiv când nevoia mea de socializare şi hoinăreală online e mai mare decât interesul faţă de firmă :)
Dar să revenim la gripă. Sigur, oamenii trebuie informaţi asupra posibilităţilor de contaminare şi metodelor de prevenire a noii gripe. E totuşi o boală cu o contagiozitate ridicată, ale cărei riscuri nu trebuie subapreciate. Dar cred că s-a făcut prea mult tam-tam cu ea şi i se acordă o importanţă mai mare decât i se cuvine. Eu personal nu vreau să văd în fiecare zi pe primele pagini ale ziarelor câţi suspecţi de AH1N1 au mai apărut în judeţ şi câte cazuri confirmate. La fel cum n-aş vrea să văd nici cum se dau de ceasul morţii cei câţiva pretendenţi la cârma statului să ma convingă să votez cu vreunul din ei. Dar, cine stie?...poate după alegeri se mai liniştesc lucrurile şi cu porcina...

la qvarta

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

dacă te ţine, încearcă