sâmbătă, 10 octombrie 2009

poveşti din sistemul public de sănătate

azi, din motive personale, am aşteptat câteva ceasuri pe holul serviciului de urgenţe a spitalului judeţean. câteva ceasuri în care am observat cât de putred e sistemul public de sănătate. medici plictisiţi, asistente nervoase, infirmieri şi brancardieri care banuiesc că au servit o cinzeaca în timpul programului. 
soseşte o salvare. şoferul deschide plictisit uşa şi lasă asistentul să se chinuie cu o bătrână să o pună într-un cărucior. aduc căruciorul cu bătrâna în hol după care o uită efectiv. erau prea preocupaţi să-şi pună o ştampilă pe foaia de parcurs. după câteva minute, se deschide uşa din salonul de trieri şi iasă o asistentă împingând o tragă cu un bolnav. uuppss. bătrânica din cărucior blochează drumul. asistenta împinge nervoasă căruciorul în lateral ca să-şi facă loc, după care pleacă cu targa. apare şoferul cu foaia ştampilată, vorbind la telefon: "ghiţă, mai bagă un sac de zahăr dacă vrei să iasă bun". deduc că e vorba de vin. bătrânica cere apă. NIMENI nu o bagă în seamă. nervoşi, chemăm o asistentă să vadă de bătrână. asistenta ne spune să aşteptăm. 
apare o salvare a SMURD-ului. din ea, coboară şoferul şi paramedicii cu un pacient. toţi se mişcă exact, după un scenariu bine stabilit. se vede clar că fiecare ştie exact ce are de făcut şi o fac bine. duc bolnavul în salonul de trieri, după care ies pe rând şi se apucă să cureţe interiorul salvării. după două minute vin şi anunţă sec: suntem gata. între timp, şoferii celorlalte salvări stau şi povestesc. probabil despre cum fac vinul. salvarea SMURD pleacă în trombă. celelalte stau în soare. bătrânica e încă pe hol şi cerşeşte apă. parcă prin 25 ale lunii am de plată CAS-ul.


Un comentariu:

  1. Ooofff... moartea domnului Lăzărescu... dubla 2! Din păcate, cred că mai curge multă apă pe Cibin pînă să se schimbe ceva!

    RăspundețiȘtergere

dacă te ţine, încearcă