joi, 3 septembrie 2009

Printre dicţionare

Unii se pricep la cifre, alţii la gătit, eu mă pricep la...dicţionare. Şi zău dacă nu ştiu să le mânuiesc cu o îndemânare fantastică încât, dacă s-ar organiza vreodată un concurs de căutat cuvinte în dicţionar, aş fi cu siguranţă printre fruntaşi:)) Mă refer desigur la cele tipărite, cu mirosul acela de hârtie specific, care mi-s mult mai dragi decât orice altă variantă online sau pe suport electronic. 
Îmi amintesc că primul dicţionar pe care mi l-au luat ai mei a fost la sfârşitul clasei I, când biruisem FIBEL-ul – cauza tuturor relelor în ochii fetiţei de 7 ani de atunci (multe ieşiri la joacă ratate plus străduinţa memorării cuvintelor într-o limbă total diferită de cea pe care o auzeam acasă). Era un dicţionar în 2 volume, cu coperte de culoare albastru-deschis, care ulterior s-au umplut cu tot felul de abstracţiuni desenate de mine şi sora mea, în semn de răzbunare probabil pentru toate după-amiezile sacrificate în numele lui şi al altor "confraţi" de-ai săi. Abia după câţiva ani aveam să conştientizez adevărata importanţă a dicţionarului. Deja căutam cuvinte din curiozitate şi plăcere, mi le notam într-un caiet cu traducerea în română şi le repetam până eram sigură că şi-au asigurat un locşor în mintea mea. Şi asta a continuat pe toată perioada şcolii, dicţionarul devenind un prieten de nădejde, cu un rol important în studiul individual. 
Perioada de vârf în ceea ce priveşte achiziţia de dicţionare a fost însă în facultate, când m-am ales cu un superb Concise Oxford Dictionary, un Duden de toată frumuseţea şi Dicţionarul Tehnic German-Român al soţilor Theiss, de care sunt şi acum foarte mândră. Ceva mai accesibile ca preţ sunt cele de la editura Niculescu, dar cu un conţinut pe măsură, deci nerecomandate pentru texte foarte pretenţioase. Ar mai fi câteva de la Teora dar nu vă mai plictisesc că sunt convinsă că aveţi fiecare cel puţin un dicţionar pe acasă şi ştiţi unde să căutaţi, dacă aveţi nevoie. Iar netul, generos cum îl ştim, ne dă o grămadă de dicţionare online, majoritatea modeste dar ideale pentru, să zicem, cei care nu fac o muncă a cărei calitate depinde de cea a dicţionarului folosit. La mine, în bara de jos, Leo are loc de cinste...

la qvarta

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

dacă te ţine, încearcă