vineri, 18 septembrie 2009

băgă in bulgheria - speişăl bonus

Speişăl dedicheişăn tu ma’ frend brylu
прецака, добър апетит!
Am plecat de acasă obsedat să fac o cură de fructe de mare. Mi-am pregătit o listă cu toate mehanele(taverne) din Sozopol, care aveau referinţe bune pe net. Cura mea cu fructe de mare a fost un semi-eşec. Nu prea stăteau bine la acest capitol. 
Clasicii creveţi, pe care-i bănuiesc că erau de la Metro, calamari inele sau umpluţi(şi ăştia de pe la Metro), salată de caracatiţă, caracatiţă la grătar şi midii. Midiile măcar erau proaspete, în jurul Sozopolului fiind foarte multe ferme de aqvacultură. 
Delicioasă salata de midii cu ceapă roşie şi mărar.
Peşte foarte mult, bun şi proaspăt, gătit clasic(grătar sau cuptor), dar nu mă întrebaţi ce specii ca habar n-am. Am vrut să încerc calcanul, dar am renunţat, una din cauze fiind preţul cam prea piperat iar a doua că prietenul meu Mache(un împatimit pescar) mi-a spus ca nu are cine ştie ce gust deosebit.
Trecem la bucătăria tradiţională. Aici stăteau deosebit de bine. 
Trei sferturi din ea se bazează pe brânză şi legume. Fiindcă au stat mult timp sub otomani au descoperit porcul ceva mai târziu, dar am mâncat nişte coaste de porc la grătar – o minunăţie. Mixuri de legume la grătar; ardei umpluţi cu traditionala Sirene(o brânză  aproximativ tip feta) şi stropiţi cu un sos pesto; ghiveci cu carne de pui, vită sau porc; Kavarma – o combinaţie de legume, ciuperci şi carne, cu sau fără brânză, gătită în oală de lut la cuptor;  pită clasică, pită cu brânză sau usturoi; salata lor tradiţională Shopska, cu roşii, castraveţi şi nelipsita Sirene; baclavaua şi dulciurile pe bază de smochine(având în vedere că fiecare localnic din Sozopol are cel puţin un smochin în curte), incheiau o masă copioasă.
De regulă, bulgarii încep masa cu o salată, o continuă cu o supă sau aperitiv şi o incheie cu un fel de bază. Dacă în restaurante porţiile sunt decente, suficient cât să te saturi, în mehane porţiile sunt imense. De exemplu un platou cu ghiveci cu carne de pui(în meniu apărea ca porţie pentru 2 persoane) sătura 4 persoane lejer.
Preţurile zic eu acceptabile. Într-o mehana, doua persoane cheltuie în jur de 50-60 de leva(100-120 de lei – aici inclus şi un bacşiş decent) pentru un meniu compus din salate, aperitiv, fel de bază, vin şi un digestiv. Existau localuri şi tarabe unde cheltuiai mult mai puţin.

La capitolul băuturi pe primul loc vinul roşu. Sute de mărci de vinuri roşii seci bulgăreşti. Colecţia de vinuri Menada, foarte bună şi ca gust şi ca preţ. O culoare frumoasă, un gust deşi aspru, savuros şi cam tăricel. Berea bunicică, în special marca Zagorka. 
La capitolul tării stă bine raki-ul din vin, caise(kaisyeva) sau prune. M-am dedulcit cu un rachiu de prune extraordinar vechi de 3 ani, Trojansky slivovica, cu o aromă excelentă şi o culoare asemănătoare cognac-ului.
În Sozopol vă recomand mehana Vyatarnata Melnitsa, restaurantele Neptun si Sveti Nikola. O terasă frumoasă era şi Harem, un bar mai exclusivist.
În Veliko Târnovo, am dat de o terasă de fiţe, pentru cocalarii şi piţipoancele locului. Terasa arăta super bine, muzică de club(90% românească) cu nişte preţuri incredibile la Baccardi. Un Cuba Libre era 2 leva(4,5 lei) iar cel mai scump cocktail undeva la 5 leva. Qwae, poate-l mutăm la Sibiu!
În Arbanassi vă recomand cu toată căldura terasa restaurant din incinta complexului Izvora. Curtea restaurantului e amenajată cu bun gust, are o mică grădină zoologică, chelnerii vorbesc româneşte şi chiar şi engleză! 
Alegeţi ca aperitiv platoul Izvora, un mix de mezeluri crud-uscate delicios ce conţine printre altele jambon bulgăresc Elenski but şi cârnaţul plat de Arbanssi, o delicatesă locală. Un platou satură lejer două persoane.

Dar poate lucrul care încântă cel mai mult papilele gustative, e gustul legumelor. Se simt că sunt legume cultivate în grădină, vezi şi guşti roşia aia adevărată, mare, încreţită, zemoasă, cu gustul ăla bun de ţarăăăă!

3 comentarii:

  1. mutam, bre, mutam toata bulgaria la sibiu!

    RăspundețiȘtergere
  2. baga, manca-mi-ai curu, e dimineata si mie-mi chioraie matele. inteleg si io razbunare, da nici chiar atat sadism...

    RăspundețiȘtergere

dacă te ţine, încearcă