joi, 17 septembrie 2009

băgă in bulgheria - part faiv(ză lest): Arbanassi

Arbanassi e un loc superb. Aflat la 3 km de Veliko Târnovo, pe un deal care-ţi oferă panorama oraşului, acest sat de sorginte albanezo-greacă, este un veritabil monument istoric. Surprinzător, are şi o legătură cu Sibiul: in secolele XVII-XVIII, populaţia satului era constituită din comercianţi care făceau multe afaceri în Transilvania, în special în zona Sibiului, unde aduceau spre vânzare în special mătase şi piele. Aveau chiar şi un reprezentant comercial în Sibiu. Mă duce gândul la câteva nume de familie de sorginte albaneză, întâlnite în zona Mărginimii şi cred că ar putea avea o legătura cu asta.
Cuvântul Arbanassi provine din albaneză şi poate fi tradus ca ţaran(muncitor al câmpului).
Casele par construite după tiparul unei cetăţi. Construite în totalitate din piatră, partea de sus tencuită şi zugrăvită în alb, cu scări interioare strâmte şi înguste, cu ferestre mici şi apărate de grilaje de fier. Casele sunt înconjurate de ziduri groase de piatră acoperite cu ţiglă, cu porţi din lemn masiv şi cu nişte firide folosite probabil ca adăpost noaptea de cei care le păzeau. 
Străzile parcă formează un labirint. 
Poteci înguste, printre zidurile de piatră, case acoperite de iederă, curţi acoperite cu viţă de vie din care atârnă struguri cu boaba mare şi zemoasă, toate acestea fac parte din farmecul acestui sat.
Satul a devenit atât de popular ca şi destinaţie turistică, încât aproape fiecare casă e hotel, pensiune, guest-house sau tavernă. Există multe case noi construite dar care respectă arhitectura locului.
Liderul comunist Todor Jidkov, a avut aici o reşedinţă de vacanţă. Reşedinţă care în opinia mea, contrastează cu arhitectura locală, fiind de prost gust prin masivitatea ei. Astăzi în fosta reşedinţă e un hotel de 5 stele, dotată inclusiv cu un heliport.
Cazarea în Arbanassi are preţuri decente(exceptând hotelul de 5 stele) şi o să găsiţi o cameră dublă(mic dejun inclus), curată, dotată corespunzător la preţuri între 25 şi 60 de euro, în funcţie de tipul locaţiei(guest-house, pensiune, hotel). Am văzut că se putea închiria o întreaga vilă la un preţ destul de bun: de exemplu guest-house Geranium in care am stat, se putea inchiria cu 130 de euro pe noapte, iar vila avea 5 camere cu un total de 13 locuri.  
Geranium are o guvernantă, o tanti simpatică care ştie 5 cuvinte în engleză: buching, brecfăst, cofi, ti şi bai! Suficiente ca să te înţelegi cu ea. Şi-am priceput şi când se chinuia să-mi explice care-i cheia de la uşa camerei, care-i de la intrare şi care-i de la poartă. După care a trebuit să-i arăt 8 degete ca să priceapă ora la care vreau brecfăstu’.

Guest-house Geranium arată chiar foarte bine, o curăţenie impecabilă, cu o bucătărie dotată corespunzător(pentru cei care nu vor să cheltuie mulţi bani pot să-şi gătească singuri – pentru cumpărături sunt câteva magazine în sat dar puteţi face cumpărături din supermarketurile din Veliko), un living la parter şi o curte mică şi cochetă, cu un balansoar, mese cu scaune şi clasicul grătar. O cameră dublă costă 30 de euro-noapte.
De mîncat aveţi la dispoziţie o grămadă de taverne, pentru toate buzunarele.

Eu vă recomand taverna din complexul Izvora, chiar dacă e puţin mai scumpă decât celelalte. Locaţia este superbă, chelnerii ştiu romăneşte şi engleză, porţiile uriaşe şi mai ales un meniu deosebit de variat.
Arbanassi este o variantă de weekend sau de petrecere a unor sărbători. Şi mai ales de linişte şi relaxare. E un loc în care vreau să mă reîntorc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

dacă te ţine, încearcă