joi, 28 mai 2009

north korea


imi doresc de foarte mult timp sa vizitez coreea de nord. ciudat, nu? multa lume ma intreaba de ce vreau. pentru simplul motiv ca vreau sa retraiesc vremurile comuniste din postura inversa. cea a capitalistului. sa incerc sa inteleg acel sistem totalitar din postura omului liber. sa simt ceea ce simtea occidentalul acum 20 de ani cand vizita romania. 
m-am documentat cum trebuie pentru aceasta posibila calatorie. cred ca am suficiente informatii sa pot face aceasta calatorie. singurul obstacol este costul. pentru doua persoane ar fi undeva in jurul a minim 2.500 de euro la care s-ar adauga si costul biletelor de avion bucuresti-beijing-bucuresti. mai multe detalii aici.
in seara aceasta am vazut pe hbo, un documentar despre o calatorie a unor turisti cehi in coreea de nord. un documentar trist. m-a frapat faptul ca singurele pete de culoare in acest documentar erau hainele turistilor straini. totul era sumbru. imi imaginam inainte sa vad acest documentar ca in coreea de nord e la fel cum a fost la noi pe vremea comunistilor. eroare. e mult mai crunt. oamenii de acolo traiesc o drama. joaca intr-un film prost, cenusiu-negru, regizat de niste minti bolnave.
a fost un documentar trist. un documentar care te dezarmeaza. si totusi vreau sa merg sa vad. sa pot spune atunci cand voi iesi din aceea tara: in sfarsit, ne intoarcem in libertate!

Un comentariu:

  1. am niste poze luate de la un ziar american sin coreea de nord. te ajuta un pic sa-ti dai seama cum ne priveau cei din Vest.

    RăspundețiȘtergere

dacă te ţine, încearcă