miercuri, 20 mai 2009

co-plata

o stire si un editorial mi-au atras atentia azi:
eu unul sunt de acord cu aceste sisteme. sa le luam pe rand:
1. coplata serviciilor medicale - un lucru care trebuia facut de mult. suntem o tara de ipohondrii. recunosc cinstit ca ma numar si eu printre ei. diferenta este ca nu-mi "asasinez" medicul cu vizite, cu telefoane la miez de noapte. se spune ca medicul in romania este prost platit. corect. un medic in occident sau in america este super-bine-platit. nu primeste atentii, nu primeste oua, nu primeste punga de cafea. este foarte bine platit si-si da tot interesul. medicul roman este nevoit sa faca garda in sistemul public, sa mearga zilnic la cabinetul particular si sa mai mearga la vreo doua-trei clinici private sa-si asigure un salar bun. am spus bun. din aceasta cauza ca este supra-aglomerat, impartit in vreo trei parti, actul medical nu este de calitate. sau daca incearca sa-l faca de calitate, medicul cade rapus de oboseala. si atunci, omeneste, greseste. ce aduce sistemul de coplata? in primul rand, o triere a ipohondrilor. badea gheo, nu mai face sala de asteptare pentru ca s-a trezit de dimineata si parca-l cam doare teasta de la rachiul baut cu vecinul seara trecuta. vrea sa mearga? ok! sa plateasca! in al doilea rand romanul s-a obisnuit sa-si faca toate analizele de cate ori poate. gratis. e ok, odata pe an. dar cunosc persoane care merg si-si fac analizele si de 3-4 ori pe an, doar asa, ca tot e gratis.  in al treilea rand, este necesar ca sistemul sanitar romanesc sa se modernizeze. asta nu se poate realiza cu fonduri de la buget. e nevoie de investitii private. iar aceste investitii pot fi amortizate printr-un sistem de asigurari  private de sanatate. eu am fost nevoit sa folosesc un sistem medical privat. coplatit. o parte platita de casa nationala de asigurari de sanatate si o parte platita din buzunarul propriu. am fost tratat asa cum trebuia. am platit pentru aceasta. am platit pentru sanatatea mea si confortul meu. am cheltuit prea mult? 
2.suntem o tara fara autostrazi. sa fim seriosi, pitesti-bucuresti si bucuresti-constanta sunt pseudo-autostrazi. vrem autostrazi. visam la autostrazile germane. dar avem destui bani sa le construim? ca tot romanul vrem totul mocca. eventual sa mai castigam si ceva bani daca se poate. ce ne ofera o autostrada pentru care platim o taxa? in primul rand certitudinea ca este o autostrada. ca avem spatii de servicii. ca avem protectii anti-orbire si nu sunt furate. ca avem sisteme electronice de informare. ca avem posibilitatea de comunicare in cazul unei pene. ce zici? merita sa platesti?

2 comentarii:

  1. Pentru ce spui merita intotdeauna sa platesti. Dar nu suntem noi un popor de comunisti care iubim lucrurile gratis? tot ce e gratis e bun si Doamne fereste sa se imbogateasca altul mai repede ca vede el :))

    RăspundețiȘtergere
  2. nu sunt de acord.
    1. nici eu nu prea merg la stipalul public dar asta pentru ca nu suport jegul de acolo. la fel ca tine, daca vreau sa fie bine platesc la privat. dar nu mi se pare normal ca gheorghe sa plateasca atat asigurarea din salar si analizele la spital. pentru ce mai platesc atunci la stat o viata intreaga?
    2. la noi nu e problema lipsa de bani. cel mai apropiat exemplu - centura sibiului. de 10 ani se chinuie s-o faca desi au (sau aveau) 80% din finantare. mai mult, pana acum s-au platit cam 6 mil. euro/km, pretul platit in alte tari pe o autostrada data in circulatie. la noi vezi ceva? pentru ce sa platesc?

    RăspundețiȘtergere

dacă te ţine, încearcă