vineri, 13 martie 2009

letitia


am locuit vreo 28 de ani intr-un bloc vechi, cu curte, parculet si straturi cu flori si vita de vie. de cum dadea caldura pe bancile din curte se postau vecinii pensionari care ne terorizau cu strigate de genul "maiii, nu mai bateti mingea aici", "maiiii nu mai faceti galagie".... in plus erau adevarati cerberi la "portile" blocului. nimeni nu intra sau iesea fara sa spuna cine e, ce face, pe cine cauta, ce numar poarta la pantofi. sincer, de multe ori plecam de acasa si nu incuiam usa pe timpul zilei. oricine m-ar fi cautat nu putea sa urce. aveau grija vecinii.
in lateralul curtii exista o casa. in casa aceea locuia o batrana, letitia, despre care se spunea ca in viata ei schimbase barbatii ca pe sosete. cum dadea caldura, in fiecare dimineata la 6, fiul si nora ei o scoteau pe brate si o asezau pe o bancuta la o masa.  batrana isi aprindea tacticoasa un carpati fara, dupa care isi chema cei doi caini, pe dina si rex pe care ii punea sa cante: "dinaaaa, rexiiiii, cantam?" si-apai sa te ti tu de urlete! camera mea avea geamurile spre casa ei asa ca in fiecare dimineata aveam parte de o trezire betoooon.
de cate ori treceai pe langa casa ei trebuia sa-i faci un semn cu mana. degeaba incercai sa-i spui un "saru'mana" ca nu te auzea. daca nu-i faceai si cu mana, incepea circul: "maaaa, tu nu stii sa saluti? nu te-o invatat muma-ta sa saluti batranii?" dupa care urma o serie de blesteme si injuraturi colorate. astfel, de fiecare data cand treceam pe langa ea, fluturam mana iar ea imi raspundea: "seeeervuuus mama, seeeervuuus. tu esti copil cuminte, tu todeauna mai salutat!". anii au trecut si odata avand chef sa fac o gluma, trec pe langa ea(convins ca daca nu aude nu vede nici bine), incep sa flutur mana cu degetul mijlociu ridicat in sus.
eiiiiii si sa vezi atunci! incepe baba sa rada si sa strige: "heeeeeiiiii mama, ca nu-s mai io tineraaaaa! sa fi vazut tu atunci!"
cuprins de rusine am lasat atunci capul in jos si-am tasnit repede in casa. in urma mea, letitia radea, chiuia si striga in gura mare ce femeie a fost in tinerete. 
letitia a murit de mult timp. in rarele mele vizite la mama, de cate ori ma vede fiul letitiei(de obicei e beat) imi striga: "eiiii ce mult a tinut mama la tine! ca erai singurul ce o saluta!"

Un comentariu:

  1. Wow, am trait s-o vad si pe asta. Un intreg articol despre "tanti Letitia". Acea tanti neagra la fatza si asa cum bine spune bagatoruldeseama, o tanti care nu facea altceva decat sa stea o zi intreaga pe un scaun la aer, cu tigara infipta in coltul gurii, o tanti de care mie-mi era frica. Trageam si eu un sarumana cand treceam pe langa curtea ei, da`nu=mi intorceam privirea. Capul in pamant si joc de glezne. ehhh ce vremuri:)

    RăspundețiȘtergere

dacă te ţine, încearcă