joi, 5 februarie 2009

U Cluj – CSU Sibiu. Avancronică de Sibiu.


De Adela Mohanu

Meciul trebuie să fie “altfel”. Un meci între doi ziarişti, unul din Sibiu, unul din Cluj, care îşi exprimă opinia despre adevăratul meci, marele meci, care va urma sâmbătă la Cluj. Pentru iubitorii de baschet, unul dintre cele mai frumoase meciuri din campionat: Cluj vs. Sibiu.

Ideea a venit din partea lui Teo şi am îmbrăţişat-o cu plăcere. Pe Vasile, “adversarul” meu din Cluj, îl cunosc de câţiva ani. Să fim serioşi. Om fi noi ziarişti. Dar toate discuţiile noastre dinainte de faimosul derby al Ardealului se terminau invariabil cu:

Vasile: “Bate Clujul.”

Adela: “Bate Sibiul.”

(Femeile au în general ultimul cuvânt.)

Sâmbătă la Cluj va fi un meci greu. Foarte greu. Ambiţiile mustesc şi, deocamdată, bolborosesc în suc propriu. Clujul este vicecampioana României şi vrea să dovedească, acum mai mult decât oricând, că poate sparge supremaţia Asesoftului. Să recunoaştem, are motive să pretindă asta. Sibiul are o echipă aproape complet nouă în sezonul 2008-2009, însă una care s-a sudat frumos şi a evoluat din ce în ce mai bine împreună. Valorile s-au triat, jucătorii şi-au găsit locul în echipă, în vestiar pare să fie linişte, iar pe teren, mingea circulă frumos.

Ca de obieci, declaraţiile dinainte de meci sunt diferite pentru reprezentanţii celor două echipe. Tab Baldwin, antrenorul U Cluj, declară pe site-ul U Mobitelco Cluj: "Este al doilea sezon al meu la Cluj şi a opta oară când luptăm împotriva echipei din Sibiu de când am venit. În tur am pierdut la Sibiu, dar acum cred că e rândul nostru să arătăm de ce suntem în stare”. În schimb, Mircea Vulc, directorul executiv al CSU Sibiu, spune că “Meciul de la Cluj o să fie foarte greu. S-au întărit, au bani, se apropie de cei de la Ploieşti. Au avut şi norocul pe care noi nu l-am avut. Cred că o să batem la Cluj”. Putem să suspectăm aroganţă de o parte şi neîncredere de cealaltă parte. Sau dimpotrivă, putem bănui încredere în propria echipă din partea antrenorului Clujului şi precauţie diplomatică din partea directorului sibian.

Meciul va fi cu siguranţă unul încrâncenat de ambele părţi. Atât Sibiul, cât şi Clujul au câte un jucător în Top 5 cei mai buni marcatori ai campionatului. Potrivit numaibaschet.ro, Bryant Matthews (CSU Sibiu) se află pe locul al doilea în topul marcatorilor, cu o medie de 21,14 puncte marcate pe meci. Clujul îl are pe locul al cincilea pe Matt Gibson, cu 19,69 de puncte marcate, iar misiunea lui Harrison în faţa lui nu va fi deloc uşoară.

Totuşi, la Sibiu se vede clar o mai bună organizare în apărare, în acest sezon, faţă de campionatele anterioare. Pe de altă parte, şi Clujul este determinat în defensivă sub comanda lui Tab Baldwin. Ceea ce nu exclude deloc spectacolul în teren, mai ales că ambele echipe au jucători americani care adoră “muzica” galeriei.

Clujul încearcă îmbinarea a două şcoli de baschet considerate antagonice pe plan mondial – pe de o parte, cea americană, reprezentată la U de jucători precum Gibson şi Bambale Osby (care declară pe site-ul echipei că modelul lui în viaţă este… Dumnezeu), iar pe de altă parte, cea sârbească. Iar la acest capitol, Clujul se poate mândri cu Branko Cuic, al treilea jucător din România ca medie de pase decisive pe meci (4,13), un jucător deloc iubit de fanii sibieni după incidentul de anul trecut, când l-a “controlat” la organele genitale pe baschetbalistul CSU, Jason Smith. Iar de aici, un scandal de tristă amintire pentru ambele cluburi.

Nu voi face uz de deontologie ca să-mi ascund evidenta iubire pentru culorile galben-albastre. Fără nicio bază matematică – nu există aşa ceva în sport – cred că Sibiul va învinge. Dar am un respect onest faţă de U Cluj, vicecampioana României, o echipă bine manageriată şi cu un public pătimaş. Orice s-ar întâmpla sâmbătă, meciurile dintre Cluj şi Sibiu rămân spectacole totale pentru campionatul românesc.

http://bauade.blogspot.com/