sâmbătă, 6 decembrie 2008

mi-a fost rusine!

aseara am tras o fuga pana la medias, sa o vad pe mama si sa vad partida gaz metan-csu sibiu. dupa ce mi-am vizitat mama, am mers impreuna cu asociatul meu si copilasul lui sa mancam o pizza. in pizzerie m-am intalnit cu o gramada de prieteni vechi pe care m-am bucurat sa-i revad dupa o lunga perioada de timp. fiecare dintre noi am constatat ca am imbatranit, ca ne-au crescut burtile, ca ne-am mai ramolit! :)
dupa pizza am mers la sala, unde am ales sa stam, nu in galeria sibiana ci intr-o zona alaturata in care stateau majoritar fanii medieseni - am ales asta fiindca eram cu un copil dupa noi, plus ca asociatul meu din motive de sanatate nu putea sta in picioare. acum spuneti ca eram inconstienti, ca ne-am dus taman in gura lupului, dar nu avea de ce sa-mi fie frica, eram intre oamenii din orasul in care m-am nascut si am trait 28 de ani. cel putin asa credeam!
si a inceput meciul. si tot atunci am inceput sa constat ca am nimerit intr-un loc plin de persoane cu carente de comportament, cu lipsa de bun simt, cu un limbaj de tribuna de fotbal, paraleli de ceea ce inseamna jocul de baschet, veniti special sa-si etaleze tricourile d&g-made in china sau noul permanent cu suvite blonde(da,da erau si "doamne" printre ei), urmand ca dupa meci sa mearga sa-si continue injuraturile in fata berilor si paharelor cu vodca saniuta in cele mai faimoase "bombe" mediesene: tantaru', milionaru', gina sau arizona. 
jucatorii americani(de culoare) ai sibiului, tintele lor preferate. cuvantul cioara era asociat cu cele mai colorate injuraturi posibile. am auzit in spatele meu reguli de baschet nemaintalnite vreodata in istoria acestui sport. reguli stabilite de chibiti samantari, atotstiutori, adevarate vedete in tribunele stadionului de fotbal, considerati de cei din jurul lor lideri de opinie si "tatici" in tot ceea ce este legat de vreun sport. atat de "bazati" incat isi "permiteau" sa-si confunde proprii jucatori! "folclorul" lor a inceput cu cate o muie data pe rand fiecarui jucator sibian, antrenorului, directorului tehnic finalizand cu johannis,curvele din vestem si ciobanii din marginime. din cand in cand, din laterala mea se ridica unul din "lideri" si-o pornea inspre galeria sibiana, agitand degetul mijlociu si folosind academica fraza " va dam muieeee baaaaiii"! se intorcea la locul lui nu inainte sa flegmeze satisfacut si sa fie primit intre ai lui cu laude. 
tensiunea finalului de meci a ajuns si in tribune. un suporter sibian este scos din sala ca un infractor de catre stewarzi, lovit de cativa spectatori si bineinteles scuipat de catre acelasi "lider" care indemna spectatorii sa muste din jugulara ciobanilor sibieni. 
am plecat de la meci cu un sentiment de rusine. de rusine ca atat in buletinul meu cat si a lor apare la locul nasterii scris: medias. un oras la care tin. orasul copilariei mele, a tineretii mele, orasul in care m-am indragostit prima data. orasul in care e mama mea, in care stau rudele mele, in care ma asteapta prietenii mei. prietenii mei pe care nu-i intelegeam de ce nu merg la un meci de baschet sau de fotbal. acum ii inteleg. si probabil ca si ei ar trai un asemenea sentiment de rusine!

2 comentarii:

  1. a fost si scuipat?"bineinteles scuipat de catre acelasi "lider" "...

    RăspundețiȘtergere

dacă te ţine, încearcă